Na Luniku IX opäť upratujú. Ručne

Na Luniku IX v utorok začali opäť upratovať. Podobne ako v minulom roku, opäť ručne. Šestica chlapov nakladá odpad, ktorý sa dlhé mesiace hromadil pod balkónmi na Hrebendovej ulici do pristaveného kontajnera.

07.05.2013 18:02
Luník, odpad, smetie Foto: ,
Upratovači majú s odpadom plné ruky práce.
debata (31)

Pokračujú tam, kde minulý rok prestali. Norma je jasná, každý deň naplniť jeden kontajner. Podľa mestského poslanca a koordinátora košického bytového podniku na Luniku IX Miloša Ihnáta však budú potrebovať väčší kontajner.

Natíska sa aj otázka, prečo začali až teraz, keď teploty už dlhší čas stúpajú nad dvadsať stupňov. „Počas zimy kopy odpadu stuhli, stvrdli a zhutnili sa. Včera bol kvôli tomu jednu časť rozbiť nakladač, takže teraz si už poradíme len ručne,“ vysvetlil koordinátor.

Ihnát dodal, že prioritne začali odpratávať odpad za Hrebendovou 22 a 24, keďže paneláky s týmito dvoma vchodmi majú tento rok zbúrať. „Mojim cieľom je, aby sme vypratali celú Hrebendovu ulicu, aj keď to nebude jednoduché. Mám k dispozícii šesť až sedem ľudí, ktorých určil starosta, budú mať čo robiť, lebo odpadu je veľmi veľa. Odhadujem to na päťsto až šesťsto kontajnerov. "Do zimy by sme chceli zvládnuť polovicu Hrebendovej, to by bol vzhľadom na množstvo odpadu úspech. Ochranné pomôcky si zabezpečuje mestská časť. Problém je v tom, že kovové časti z náradia, ktoré sa používalo minulý rok, dostali nohy. Na to je tu nový koordinátor, aby to ustrážil a situácia sa neopakovala,“ podčiarkol Ihnát.

Starosta Lunika IX Dionýz Slepčík potvrdil, že pracovné pomôcky zabezpečila mestská časť. „Tých šesť ľudí, čo tu teraz pracuje, je málo. Budú sa po týždni striedať a postupom času ich tu bude pracovať viac,“ zdôraznil starosta. Ten rovnako ako koordinátor dúfa, že viac ľudí sa dokáže popasovať s kopami odpadu rýchlejšie.

31 debata chyba