Zabil sedemročného chlapca v Ľubotíne býk?

Smrť sedemročného chlapca na lúke v Ľubotíne vyšetruje polícia ako prečin usmrtenia. To, či zranenia, ktorým podľahol, mu mohol spôsobiť býk, ktorý sa pásol na lúke a za ktorým zrejme chlapec prišiel, by mala spresniť pitva. Jej výsledky by mali byť známe v utorok.

13.05.2013 17:40
debata (7)

Bezvládne telo prváka Tomáša s popruhmi z býka omotanými okolo krku bolo nájdené v nedeľu predpoludním na lúke nad osadou v časti známej pod názvom Mlynské, kde sa pásol dobytok. Býka, ktorý podľa predpokladov chlapcovi spôsobil smrteľné zranenia, chovajú jeho rodičia.

Tí mali byť v tom čase v kostole a netušili, že chlapec išiel potajomky na lúku za býkom. Čo sa tam udialo, vyšetruje polícia, tragédiu nikto nevidel. Ľudia len odhadujú, že chlapec chcel asi býka presunúť na iné miesto.

Chlapcovi nedokázali pomôcť ani záchranári, ktorí ho oživovali hodinu a pol. „Pri nájdení náhodným okoloidúcim miestnym mužom mal chlapec okolo krku omotané popruhy, ktorými bol býk pasúci sa na lúke priviazaný. Obhliadkou tela sa zistilo, že k úmrtiu došlo v presne nezistenom čase a z dosiaľ nezistených príčin, pravdepodobne udusením,“ informoval hovorca krajskej polície v Prešove Daniel Džobanik.

Tomáško bol druhým najmladším zo šiestich detí v rodine, ktorá žije v osade v Ľubotíne. Nešťastie postihlo rodinu aj minulý rok, keď im vyhorel dom a oheň zničil strechu aj vnútorné zariadenie domu. Po tragédii na lúke obec zrušila oslavy Dňa matiek naplánované na nedeľné popoludnie. „Je nám to veľmi ľúto. Ľudský život nenahradíte,“ povedal starosta Ľubotína Jozef Havrila.

Dobytok rodina chlapca, tak ako viacero ďalších ľudí z okolia, chovala dlhšie pre vlastnú potrebu, na mlieko a mäso. Na Slovensku je v evidencii 23 318 aktívnych fariem s chovom hospodárskych zvierat. Obec Ľubotín patrí do okresu Stará Ľubovňa, kde je 121 fariem s hovädzím dobytkom, z toho 7 v Ľubotíne. Farma na meno rodiny, v ktorej zahynul chlapec, sa podľa informácií veterinárov v databáze nenachádza.

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Starej Ľubovni v prípade z Ľubotína zatiaľ vlastné kroky nepodniká. „Budeme konať podľa toho, ako nás požiada polícia,“ uviedol jej riaditeľ Július Runčák. Dodal, že každý majiteľ by mal byť zodpovedný za zviera, ktoré chová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba