Majiteľ skládky: Odpad tam bude naveky

Spor o pezinskú skládku, ktorý sa ťahá už roky, sa opäť vracia k Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Tá rozhodne, či skládku na okraji mesta povolí.

16.05.2013 14:00
Pezinok, skládka Foto: ,
Protesty Pezinčanov proti skládke sa začali už pred piatimi rokmi.
debata (6)

Tentoraz však bude musieť prihliadať aj na stanoviská obyvateľov mesta, ktorí so skládkou nesúhlasia. Odpad, ktorý sa na skládku doteraz doviezol, tam podľa jej majiteľa zostane bez ohľadu na nové rozhodnutie asi navždy.

V súčasnosti sa na skládke nachádza odpad, ktorý tam prevádzkovateľ nazvážal počas desiatich mesiacov, keď mal povolenú činnosť. „Ide o tenkú vrstvu odpadu na dne obrovskej jamy, ktorá je už zarastená trávou,“ opisuje ju Zuzana Čaputová z Via Iuris, ktorá v právnom spore zastupuje Pezinčanov. Podľa nej sa odvtedy na skládku nezvážal nijaký ďalší odpad.

Na skládku dohliada aj mesto Pezinok. „Robíme tam občasné kontroly, ale len na prístupových cestách. K samotnej skládke mesto nemá prístup. Môžem potvrdiť, že nová jama sa odpadom nezaváža,“ hovorí Miloš Andel, zástupca pezinského primátora.

Konanie o povolení vrátil inšpekcii Najvyšší súd. Ak v ňom Pezinčania uspejú, nie je jasné, kto bude povinný zo spornej skládky odpad odstrániť. Podľa Čaputovej by to zaujímalo aj Pezinčanov. „Pôjde skôr o náklady štátu, pretože prevádzkovateľ počas desiatich mesiacov konal na základe vtedy ešte právoplatného rozhodnutia, keď mu to Ústavný súd povolil,“ uvažuje.

Ján Man ml., šéf firmy Ekologická skládka, ktorá ju prevádzkuje, tvrdí, že tam odpad zostane už naveky. „Ani ho nie je možné legálne odstrániť, pretože už nie je odpadom, keďže sa zneškodnil,“ hovorí. Potvrdil, že v súčasnosti skládku len monitorujú, je tam strážna služba a dbajú na to, aby skládka nepretiekla.

Man dodáva, že najhorší možný výsledok pre firmu by bolo nariadenie skládku rekultivovať, čomu by muselo predchádzať schvaľovacie konanie. Podľa Mana by sa konanie mohlo ťahať ďalších 15 rokov. „Inšpekcia sa bude musieť vysporiadať s tým, že odpad tam už je a jediná ekonomická možnosť, ako tú skládku rekultivovať, je ďalej ju zavážať. Projekt rekultivácie totiž ráta s tým, že v skládke sa nachádza odpad celej kapacity, nielen 65-tisíc ton,“ spresňuje. Ak nové povolenie nezískajú, skládka vraj zostane v takom stave, v akom je teraz.

Ako dlho si ešte Pezinčania počkajú na konečný verdikt, Čaputová si netrúfa odhadnúť. Bude to závisieť od toho, či budú vznášané nejaké procesné námietky. Man ani nepredpokladá, že by v tejto veci rozhodla inšpekcia. Podľa neho môže prevádzku zakázať len vtedy, ak zistí závažný vplyv na životné prostredie. Tvrdí, že od začiatku kauzy ide stále len o procesné chyby.

Súdy okolo skládky sa ťahajú už sedem rokov. Pezinčania a mesto Pezinok zažalovali Slovenskú inšpekciu životného prostredia za povolenie skládky, ku ktorému sa podľa ich tvrdení nemohli vyjadriť a na začiatku k nemu nevideli dokumenty, konkrétne ide o rozhodnutie o umiestnení stavby. Kauza sa dostala aj na Súdny dvor Európskej únie, riešil ju Ústavný aj Najvyšší súd SR. Obyvatelia sa tiež obrátili s petíciou na Európsky parlament.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba