V botanickej záhrade je raj motýľov

Botanickú záhradu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ovládli pestrofarebné exotické motýle. Svoju šou predvedie počas niekoľkých týždňov zhruba sto druhov motýľov, ktoré sa liahnu priamo z kukiel v jednom zo skleníkov.

21.05.2013 09:50
motýle, Botanická záhrada Foto: ,
Botanickú záhradu v Košiciach ovládli pestrofarebné exotické motýle.
debata

Aj keď ide o druhy, ktoré žijú v tropických oblastiach Ázie, Afriky či Ameriky, botanická záhrada ich už niekoľko rokov kupuje od osvedčeného dodávateľa z Veľkej Británie. Tam je farma, ktorá sa venuje ich chovu.

Podľa fytopatológa botanickej záhrady Martina Suváka sú motýle zaujímavé nielen svojím vzhľadom. „Všetky motýle sú zaujímavé, záleží len na uhle pohľadu. Niektoré sú zaujímavé spôsobom života alebo čím sa živia. Alebo, naopak, ako sa bránia proti nepriateľom v prirodzenom prostredí,“ tvrdí Suvák. K hlavným lákadlám bude na výstave patriť Attacus atlas, ktorý je s rozpätím krídel až 30 centimetrov najväčším motýľom na svete. Ešte zaujímavejšie je, že jeho tráviaci trakt je zakrpatený, takže počas svojho života nedokáže prijímať potravu. Musia mu stačiť zásoby ešte zo štádia, keď bol húsenicou.

Zaujímavý je aj druh Morpho peleides, ktorý v týchto dňoch v hojnom počte poletuje po skleníku. „Má zvláštnu štruktúru krídel, ktoré odrážajú svetlo tak, že ho vnímame ako modré. Keď sedí so zloženými krídlami, je úplne nenápadný, no keď sa priblíži predátor, náhle roztvorenie krídel jasnej modrej farby ho môže odplašiť. Tak sa vysvetľuje jeho sfarbenie,“ dopĺňa Suvák ďalšiu zaujímavosť.

V botanickej záhrade sa liahne aj viacero druhov tropických vidlochvostov, ktoré sú vzdialení príbuzní našich vidlochvostov. Množstvo druhov žije v Amerike, Afrike, aj Ázii a nie všetky majú na krídlach charakteristické výstupky. „Ázijské vidlochvosty napodobňujú svojím vzhľadom iné motýle, ktoré sú jedovaté. Dokážu tak odradiť predátorov, ktorí sa orientujú zrakom, väčšinou ide o vtáky. Tie dokážu rozoznať, ktoré motýle sú jedovaté a ktoré môžu loviť,“ spresnil fytopatológ.

Nebude chýbať ani zaujímavý druh afrického motýľa, ktorý sa nekuklí na stonkách rastlín, ale v zemi. V botanickej záhrade ich zahrabali do substrátu, odkiaľ vylezú. „Majú pomerne veľké húsenice, ktoré ako bohatý zdroj bielkovín jedia miestni domorodci. Navyše na rozdiel od iných druhov nie sú ani jedovaté,“ uzavrel Suvák.

Keďže výstava potrvá do konca júna, oplatí sa prísť viackrát. O dva týždne už budú podľa riaditeľa botanickej záhrady Sergeja Mochnackého v skleníku poletovať úplne iné druhy motýľov ako v týchto dňoch. „Navyše sa oplatí prísť počas slnečných dní, keď je väčšina motýľov aktívnych. Naopak, ak je zamračené a zlé počasie, takmer nelietajú,“ pridal riaditeľ malú radu na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba