Umenie je bezbranné, v Bratislave zničili ďalšiu plastiku

Bratislava prišla o ďalšiu plastiku. Po tom, čo v apríli 2011 dal developer zničiť sochu akademického sochára Jozefa Jankoviča, sa najnovšie hrubá sila obrátila proti jemnej plastike brestu, ktorá od 70. rokov ozvláštňovala obchod s potravinami v mestskej časti Dúbravka.

28.05.2013 14:34 , aktualizované: 18:00
brest, plastika Foto:
Reliéfna keramická stena znázorňujúca brest, ktorá stála na budove niekdajších potravín Brestovka v bratislavskej Dúbravke, je už minulosťou. V utorok dopoludnia ju zničili robotníci v rámci stavebných úprav budovy, v ktorej má byť nová predajňa potravín.
debata (11)

nezastavila búranie diela"Potraviny, známe pod menom Brestovka odkúpila právnická osoba, ktorá tam po rokoch, keď táto budova dlho neslúžila svojmu pôvodnému účelu, znovu plánuje prevádzkovať potraviny siete Tesco Expres," informovala Pravdu vedúca Stavebného úradu Ľubica Vladovičová s tým, že majiteľ požiadal aj o drobné stavebné úpravy, vrátane zmien vo vonkajšom vzhľade budovy.

„Informáciu o umeleckom diele neuviedol,“ informovala TASR Vladovičová. Mestská časť podľa nej nemá informácie o evidencii objektu, ktorý je považovaný za umelecké dielo. „Keby sme o ňom vedeli, určite by sme sa so stavebníkom zaoberali tým, či rekonštrukcia takéto dielo zasiahne,“ dodala Vladovičová.

Hovorkyňa spoločnosti Tesco Stores SR Zuzana Lošáková uviedla, že nejde o práce ich spoločnosti a Tesco bude v budove iba v nájme. Zároveň dodala, že meno jej vlastníka zverejniť nemôže.

Autormi plastiky sú manželia Anton a Anna Galkovci, vytvorili ju v roku 1976. V Evidencii pamätníkov, pomníkov, výtvarných diel a pamätných tabúľ na území hlavného mesta SR Bratislava je umelecké dielo charakterizované ako „rozmerná reliéfna keramická stena. Tematicky reliéf vychádza z rastlinnej ornamentiky – ide tu o štylizovaný motív listov. Jednotlivé keramické diely sú glazované a spájané tenkou špárou“. Žiaľ, to všetko je už minulosť. Brestovka o svoj kamenný brest prišla.

Robotníci sa do reliéfnej keramickej steny na... Foto: Branislav Bibel
zničená plastika Robotníci sa do reliéfnej keramickej steny na budove niekdajších potravín Brestovka v bratislavskej Dúbravke pustili kladivami.

Anna Galková pre agentúru SITA uviedla, že o akýchkoľvek zásahoch do ich diela neboli informovaní. „Už som tadiaľ dávno nešla, musíme sa teraz s manželom dohodnúť a informovať, čo sa robí v takej situácii,“ povedala.

Celá budova Brestovky je momentálne v rekonštrukcii, v utorok okolo desiatej hodiny začali robotníci dielo rozbíjať. „Pri rekonštrukcii budovy, známej ako Brestovka, medzi čerpacou stanicou a zdravotným strediskom dnes o desiatej začali robotníci pracujúci na rekonštrukcii budovy, ničiť kladivami keramický reliéf, " informovala Pravdu Dominika Belanská zo Spolku architektov Slovenska, ktorá okamžite informovala políciu. "Polícia nezastavila búranie diela a konateľ spoločnosti, vykonávajúcej rekonštrukciu, spísal zápisnicu na Miestnom úrade Bratislava-Dúbravka aj za účasti architekta Miestneho úradu Bratislava-Dúbravka,“ povedala Belanská.

Podľa informácií polície, pri preverovaní oznámenia policajná hliadka nezistila protiprávne konanie. "Vec bude odstúpená vecne príslušnému orgánu, " uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Karina Považanová.

Ničenie umeleckého diela v bratislavskej Dúbravke pripomína udalosť spred dvoch rokov, keď predvečer prvého apríla 2011 developeri pre výstavbu ďalšej budovy Lidlu zbúrali sochu v Ružinove – bez vedomia autora, akademického sochára Jozefa Jankoviča. „Bezbrannosť kvalitného umenia proti pravidlám trhu, ľahostajnosti politikov a arogancii miestnej moci sa prehlbuje,“ napísala Pravda na margo rozhovoru so sochárom v máji 2011.

Ničenie umeleckých diel označil predseda Slovenskej výtvarnej únie Pavol Kráľ za smutné. „V súčasnosti nevzniká tak veľa umeleckých diel, aby sme si ich ničili,“ povedal k prípadu.

11 debata chyba