Komárno je v strehu

Komárno je odkázané na betónový múr, ktorý má približne 8-metrové základy. Ak sa voda z Dunaja cezeň prevalí, podľa hovorcu komárňanského primátora Róberta Králika to bude katastrofa porovnateľná s dianím v meste Passau.

03.06.2013 15:35
Komárno, Dunaj Foto: ,
Ľudia vystupujú z výletnej lode, ktorá musela zastaviť pred Alžbetiným mostom spájajúcim mestá Komárno a Komárom. Hladina Dunaja stúpla natoľko, že nemôže bezpečne prejsť.
debata (11)

„To bude koniec. Vtedy nepomôžu žiadne opatrenia. Môžu sa robiť len záchranárske práce a nezostane nám nič iné, len počkať, kým voda odtečie. Vodu vtedy už nič nezastaví, žiadne vrecia s pieskom.“

Ak by sa aj voda cez komárňanskú hrádzu nevyliala, blížiaca sa povodeň môže narobiť škody na Alžbetinom ostrove. Tu bol v roku 2002 problém so spodnou vodou. Cez nelegálne vybudované studne tu presakovala voda, ktorá zaplavila pivnice, garáže a niektoré ulice. Ľudia sa nemohli dostať k svojim domom.

Pri Alžbetinom moste v Komárne musela v pondelok neplánovane zakotviť aj jedna z výletných lodí. Hladina Dunaja stúpla natoľko, že loď nemohla bezpečne preplávať popod most. Pri moste pomáhal s protipovodňovými prácami aj Imrich Konde, vodohospodár s vyše 20-ročnou praxou.

„Niektorí tvrdia, že sa na Slovensko rúti povodeň podobná tej z roku 1965. Otec hovoril, že to bol rok, kedy bol najkrajší jačmeň. Mal som vtedy 10 rokov, bývali sme v Kameničnej a dom nám zaplavilo cez okno. Všetci museli odísť preč. Museli nám nanovo vybudovať domy, školu,“ opisoval vodohospodár živelnú pohromu, ktorá zasiahla Žitný ostrov ešte pred výstavbou Gabčíkova.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba