Vyše storočný Propeler prežil povodeň bez najmenšej ujmy

Jeden zo symbolov Bratislavy, 105-ročná loď s názvom Propeler, neutrpela počas povodní žiadne škody. Bez ujmy prežila aj kolekcia obrazov, ktorá sa počas povodní na palube Propeleru nachádzala.

10.06.2013 18:38
Dunaj, Bratislava, povodeň Foto: ,
Pohľad na Dunaj a Tyršovo nábrežie zo Starého mosta vo chvíli, keď hladina dosiahla desať metrov.
debata (1)

Ako informovala Bratislavská lodná spoločnosť, Propeler vydržal nápor vody, hoci prúd, ktorému čelil, bol mohutnejší a silnejší ako ten, ktorý bol pri brehu rieky. Propeler je totiž na petržalskej strane Dunaja, kde kotví, najviac vytlačenou loďou smerom do stredu plavebnej dráhy Dunaja.

Vďaka tomu, že povodeň nespôsobila lodi žiadne škody, sa obrazy na jej palube, ako súčasť projektu Plávajúca galéria Adolfa Bencu, môžu vydať na púť vodnými cestami proti prúdu Dunaja a kanálom Rýn-Mohan-Dunaj do akvatórií západnej Európy. Propeler je pozvaný na hosťovanie do všetkých významných miest a prístavov západnej Európy.

Propeler, bratislavský mestotvorný prvok a symbol riečnej plavby na Slovensku, prešiel v apríli 2012 celkovou rekonštrukciou. Zároveň sa z neho stala Plávajúca galéria svetoznámeho amerického maliara slovenského pôvodu Adolfa Bencu.

1 debata chyba