Prudké lejaky zaplavili domy aj cesty

Obce v Nitrianskom kraji a na východe Slovenska zasiahli bleskové povodne. V Demandiciach sa malý, takmer neviditeľný potok Kamenná premenil za pár minút na riavu, ktorá bola veľkosťou porovnateľná s Ipľom. Voda zaliala ľuďom domy, záhrady a studne.

11.06.2013 16:46
Čifáre, povodne Foto:
Zaplavená cesta I. triedy pred obcou Čifáre, 11. júna 2013.
debata (2)

Najväčší problém teraz majú Demandinčania práve s pitnou vodou. „Tých 15 studní zásobuje vodou 23 rodín. Musíme ich odčerpávať, čistiť. Čerpadlá nám poskytol Červený kríž, tiež dezinfekčné zariadenia, vysúšače. Nemáme vodovod ani kanalizáciu a v tých postihnutých oblastiach teraz nevidíte rozdiel medzi studňou a žumpou, čo je veľmi nepríjemné,“ opisoval starosta Atilla Kürthy. Jednej rodine voda zatopila rozsiahlu dielňu. Päť rodinných domov má podľa starostu zatopené pivnice a suterén. Ľudí nemuseli evakuovať. Povodeň sa prihnala podľa Kürthyho veľmi rýchlo. „Na toto sa nedokážete pripraviť. Zomlelo sa to asi za 10 minút, ani sme sa nestihli nadýchnuť. Ľudia si nemohli pripraviť vrecia. Ako rýchlo voda prišla, tak aj opadla, teraz odstraňujeme bahno.“

Rušný deň majú za sebou aj obyvatelia obce Čifáre, ktorá leží na ceste medzi Nitrou a Levicami. Po silnej búrke voda stekala z polí do obce, ohrozovala rodinné domy a čiastočne zaplavila prístupové cesty.

Prietrž mračien zasiahla aj niektoré obce v okrese Vranov nad Topľou. Cestu prvej triedy medzi obcami Sačurov a Lomnica zaliali masy vody a policajti ju museli na uzavrieť. Voda z polí i miestneho potoka zaliala aj obec Kamenná Poruba. Podľa starostu Dušana Baranského narobila škody za desaťtisíce.

„Zalialo pivnice zhruba v štyridsiatich domoch, poničilo aj miestne cesty. Voda brala ľuďom aj ploty. Stačilo dvadsať minút. A to som ešte neprešiel celú obec,“ vykreslil situáciu starosta. Dodal, že voda valiaca sa obcou mala vyše pol metra a miestni také niečo nezažili desiatky rokov. „V miestnej kronike je záznam, že čosi podobné sa stalo v roku 1973. Dúfame, že na dlhý čas bude zase pokoj,“ dodal starosta. Miestnym pomáhali aj hasiči, ktorí čerpali vodu z pivníc. Škody budú odstraňovať niekoľko dní.

Podľa hydrológa Vlastimila Žáčka zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu nemožno bleskové povodne vylúčiť ani v najbližších dňoch. Varovania pred opätovným vzostupom hladiny na Dunaji sa podľa neho nesplnia. V Nemecku a Rakúsku nepršalo až tak výdatne, ako meteorológovia spočiatku predpovedali. „Zrážky tam boli podstatne menšie. Budú mať dosah na hladinu Dunaja, jeho pokles sa zmierni. Môže to prejsť do ustálenosti hladiny až mierneho vzostupu, no určite sa neobjavia metrové vzostupy, ako to niektorí predpovedali,“ ubezpečil.

2 debata chyba