Aká bude strecha Krásnej Hôrky? Hasiči sa sporia s pamiatkarmi

Šindeľ alebo škridla? To je otázka, ktorá rozdeľuje pamiatkarov a hasičov v názore na pokrytie novej strechy hradu Krásna Hôrka.

12.06.2013 19:44
hrad, Krásna Hôrka Foto: ,
Nová strecha hradu Krásna Hôrka rozdelila pamiatkárov a hasičov. Kým hasiči uprednostňujú pálenú škridľu, pamiatkári sú za drevený šindeľ.
debata (8)

Na stredajšom rokovaní pamiatkarov, hasičov, vedenia Slovenského národného múzea a ďalších kompetentných stále nepadlo oficiálne rozhodnutie o tom, čím strechu zakryť. Hasiči trvajú na pálenej škridle, pamiatkari by na streche vynoveného hradu najradšej videli drevený šindeľ. Ten by však nebol podľa hasičov z protipožiarneho hľadiska dobrým riešením.

Podľa generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry Pavla Šimuniča je zatiaľ predčasné vyjadrovať sa k tomu, aký druh krytiny sa nakoniec použije. „Bezpečnosť je prvoradá a musíme ju brať do úvahy, presvedčili sme sa o tom aj počas požiaru. Tu nejde ani tak o spor o škridlu, ale o to, aký materiál presne použiť, aby spĺňal aj bezpečnostné parametre. Ku konkrétnemu riešeniu sme zatiaľ nedospeli, preto by som o ňom nerád vopred hovoril,“ vysvetlil Šimunič. Dodal, že len čo dospejú k výsledku, budú o ňom verejnosť informovať. Zároveň by bolo dobré, keby krytina spĺňala aj požiadavky historického vzhľadu.

„Zo strany zástupcov ministerstva kultúry bolo povedané všetko, zatiaľ sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ uviedol na margo úvah o použití drevených šindľov riaditeľ Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Rožňave Ján Egri.

Na hrade už začali s prácami na sanáciách múrov tak, aby sa neskôr mohli začať aj práce na krovoch. Doteraz nebolo jasné ani to, či sa na použije „horúca malta“, ktorú odporúčajú pamiatkari, alebo klasická vápenná malta. Po viacerých stretnutiach odborníci vyhodnotili ako vhodnejšie riešenie vápennú maltu bez hydraulických prísad.

„Ide vlastne a klasickú maltu. Pracovníci už boli preškolení na jej použitie, je objednaná a v najbližšom čase s ňou začnú pracovať,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka. Podotkol, že podobný druh sa používa pri rekonštrukcii historických objektov v celej Európe.

Momentálne sa na hrade pripravujú na premurovávanie požiarom narušených korún murív a ríms, do ktorých zamurujú pomúrnice, konce väzných trámov spodného roštu. „Tak ako pri vápennej malte, ktorá sa používala v minulosti, je našou snahou vrátiť vzhľad hradu do podoby z roku 1817. Bude tak autentickejší a budú tam aj ukážky ručne tesaných trámov,“ dodal Púdelka.

Podľa neho by bolo zatiaľ nezodpovedné vyjadriť sa k presnému termínu, kedy by mohla byť obnova hradu dokončená. "Ale urobíme všetko pre to, aby si ho prví návštevníci mohli konečne prezrieť v budúcom roku. Púdelka zdôraznil, že z rezervy dva milióny eur, ktoré uvoľnila poisťovňa Generali po požiari, zatiaľ minuli polovicu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba