Kukláči zasahovali v rómskej osade, polícia odmieta obvinenia z brutality

Polícia odmietla, že by pri stredajšom (19. júna) zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola podľa okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice - okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach.

20.06.2013 17:18
polícia, komando, kukláči, Švajčiarsko, Biel Foto:
Ilustračné foto
debata

„Medializované informácie o nezákonnosti, či údajnej brutalite považujeme za účelové. Nevylučujeme ani snahu neprispôsobivých občanov na zabránenie podobným akciám do budúcna, či získanie akéhosi finančného odškodnenia za znehodnotené či poškodené veci a bytové zariadenia, ktoré si mohli spôsobiť aj sami alebo boli poškodené už v minulosti. Dôrazne taktiež popierame zranenie maloletého dieťaťa, ktoré je prezentované v masovo-komunikačných prostriedkoch ako dôsledok tejto policajnej akcie,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Občianske združenie ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, dnes uviedlo, že pri večernom zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Šesťtýždňové dieťa počas zásahu údajne dokonca upadlo do bezvedomia a museli ho sanitkou previesť do nemocnice. „Policajti išli od jedného príbytku k druhému, vyvaľovali dvere, rozbíjali okná, nábytok, veľmi agresívnym spôsobom útočili na jednotlivých obyvateľov bez toho, aby s nimi nejakým rozumným spôsobom komunikovali. Došlo k zraneniam, viacerí klienti museli vyhľadať lekárske ošetrenie, existujú o tom aj lekárske správy,“ povedal Martin Vavrinčík z ETP Slovensko.

Policajná akcia bola vykonaná na základe rozhodnutia riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice okolie. Ten podľa Mésarovej s prihliadnutím na bezpečnostnú situáciu, teda aj na miesta so zvýšeným výskytom trestnej činnosti určil, že bude vykonaná v Moldave nad Bodvou na Budulovskej ulici a v obci Drienovec. „Do tejto akcie bolo nasadených celkom 63 policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. Počas akcie bolo predvedených celkom 15 osôb osem za účelom zistenia totožnosti, päť za účelom zdokumentovania priestupku a ďalšie dve osoby pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa,“ uviedla Mésarová. Dvoch mužov z Drienovca polícia toho istého dňa aj obvinila z útoku na verejného činiteľa. Jeden z nich sa podľa polície po útoku ukryl v dome, neskôr však vyskočil von oknom a sekerou zaútočil na hlavu jedného z policajtov, ktorý bol k nemu otočený chrbtom a až v poslednej chvíli útok na hlavu odvrátil rukou. Policajt utrpel sečné zranenie, ktoré si vyžiadalo niekoľko stehov a jeho práceneschopnosť. „K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len v prípadoch a len voči tým osobám, ktoré neuposlúchli výzvy polície, a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ konštatovala hovorkyňa.

Ak niektoré dotknuté osoby považujú tento zákrok za neprimeraný, môžu podľa nej podať na kontrolných orgánoch sťažnosť, prípadne trestné oznámenie na útvaroch inšpekcie ministra vnútra. Polícia ďalej zdôraznila, že takýto typ akcií je vykonávaný na pravidelnej báze a nie je zameraný voči osobám konkrétneho etnika či náboženskej príslušnosti, ale výhradne voči osobám porušujúcim zákony. Policajné útvary v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach sú pripravené takéto zásahy vykonávať aj naďalej, a to najmä na miestach zvýšeného nárastu kriminality a porušovania verejného poriadku. „Takisto nevylučujeme, že obdobné policajné akcie budú vykonané aj v rámci iných okresných riaditeľstiev PZ Košického kraja, a v prípade, ak nedôjde k zlepšeniu bezpečnostnej situácie v miestach, kde sa táto policajná akcia uskutočnila, bude opätovne prevedená aj v Moldave nad Bodvou a v Drienovci,“ dodala Mésarová.

Polícia tiež poprela, že by stredajšia akcia súvisela s víkendovým incidentom, pri ktorom niektorí obyvatelia osady úmyselne poškodili služobné auto policajnej hliadky. „Napokon, hlavní útočníci z tohto incidentu sú trestne stíhaní, jeden z nich dokonca väzobne,“ dodala Mésarová.

Občianske združenie ETP Slovensko spochybnilo oprávnenosť zásahu v Moldave nad Bodvou. „Pýtame sa, či boli dodržané všetky príslušné postupy pri tejto prehliadke domových priestorov, či polícia mala povolenie súdu a či donucovacie prostriedky, ktoré použila, boli v súlade so zákonom o Policajnom zbore, Trestným zákonom a Trestným poriadkom,“ uviedol Vavrinčík. Združenie zamýšľa podať celú vec na prešetrenie inšpekcii Ministerstva vnútra SR. Podľa miestnych Rómov bola akcia odvetou polície za incident, ku ktorému došlo v osade v noci na nedeľu (16. júna).

debata chyba