Sokoliari chodia do školy aj cez prázdniny

Hoci školáci v Štiavnických Baniach dostali už vysvedčenia, do školy budú chodiť aj počas prázdnin. Každý deň sa prídu postarať o dravé vtáky v školskej sokoliarnitak, ako to robili celý školský rok. Sokoliarstvo tu majú ako v jedinej základnej škole na svete ako povinný predmet.

28.06.2013 17:19
sokoliarstvo, základná škola, Štiavnické Bane Foto: ,
Základná škola v Štiavnických Baniach má netradičný povinný predmet sokoliarstvo. O dravé vtáky sa Michaela Kališeková (vľavo) a Linda Hanuszová starajú aj počas prázdnin.
debata

Siedmačka Michaela Kališeková má na vysvedčení zo sokoliarstva jednotku. Vôbec jej neprekáža, že počas prázdnin musí chodiť do školy. Čaká tam na ňu jej myšiak lesný, ktorý sa volá Karol. „Som rada, keď môžem byť s ním, má ma rád a ja jeho,“ hovorí. Sokoliarstvo ju zaujalo ešte v treťom ročníku. Priznáva, že spočiatku sa aj trochu bála, či jej dravý vták neublíži alebo či ho udrží na rukavici.

„Teraz je to úplne v pohode, najviac sa mi páči výcvik a chcela by som v tom pokračovať aj na strednej lesníckej škole,“ dodáva. Aj ona má plány leto, vtedy ju v opatere zastúpia kamarátky sokoliarky. Každý deň vyčistia voliéry, nalejú dravým vtákom čistú vodu, nakŕmia ich aj precvičia v lietaní.

V škole sokoliarstvo ako povinný predmet učia tretí rok. Majú ho žiaci od siedmeho ročníka. Mladší sa dravým vtákom venujú v krúžku. Šiestačka Linda Hanuszová má svojho myšiaka Shawna: „Starám sa oň, aj ho cvičím. Baví ma to, takže mi vôbec nerobí problém chodiť za ním, či je víkend, alebo prázdniny,“ usmieva sa. Pridáva sa k nej aj spolužiačka Lucia Hudecová, ktorá sa stará o myšiaka Shadowa. „Je to pekné, keď vidím, že som ho naučila lietať, že dokáže dosadnúť na rukavicu, že som ho dobre vycvičila,“ hovorí. Denne sú s dravcami viac ako dve hodiny.

Netradičný povinný predmet, ktorý sa v Štiavnických Baniach učí ako na jedinej základnej škole na svete, zaviedol riaditeľ školy Pavel Michal. „Sokoliarstvu sa venujem od desiatich rokov. Ako učiteľ som predtým viedol sokoliarsky krúžok v Banskej Bystrici a tu asi deväť rokov. Ak sme chceli školu udržať, museli sme niečo vymyslieť, čo by pritiahlo aj deti z okolia. A to sa nám darí,“ vysvetľuje.

Škola mala v tomto školskom roku 108 žiakov, z nich 26 z neďalekej Banskej Štiavnice. Od septembra má do nej nastúpiť 115 detí.

Žiaci už teraz získavajú odborné profesionálne zručnosti, ktoré im môžu pomôcť v budúcom uplatnení sa. Podľa Michala sú sokoliari žiadaní, zvlášť v zahraničí. Nejde totiž len o vystúpenia, cvičené dravé vtáky sa využívajú pri ochrane polí a sadov pred škodcami, na plašenie vtákov na letiskách či premnožených holubov v mestách. Sokoliarstvo pomáha škole aj inak.

„Chodíme vystupovať, a tak sa nám darí získavať sponzorov a vďaka nim si zveľaďujeme školu. Opravili sme jedáleň a telocvičňu, vo všetkých triedach máme interaktívne tabule,“ vyratúva riaditeľ.

V sokoliarni, ktorá je v areáli školy, majú dokopy tridsať dravých vtákov. Od myšiakov cez orly až po sovy. Niektoré si kúpili, ďalšie dostali od chovateľov alebo zo zoologických záhrad. Jedného orla dokonca z pražskej zoo, ďalších z Ústí nad Labem a Bojníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba