Trolejbusy pre Dopravný podnik Bratislava dodá Škoda Electric

Nové trolejbusy pre Dopravný podnik Bratislava, akciová spoločnosť (DPB) dodá česká spoločnosť Škoda Electric a.s. so sídlom v Plzni.

11.07.2013 14:27
trolejbus, mhd Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Celková zmluvná cena vo výške 69,488 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) zahŕňa dodávku 80 trolejbusov a na základe opcie ďalších 40 trolejbusov, ako aj poskytovanie ich údržby počas ôsmich rokov alebo do najazdenia 560 tis. kilometrov každého trolejbusu. Pôvodná predpokladaná hodnota štvorročnej zákazky bola 70,080 mil. eur bez DPH.

Plzenská firma uspela vo verejnej súťaži spomedzi dvoch ponúk na základe elektronickej aukcie. DPB informoval o výsledku nového tendra na dodanie trolejbusov, vyhláseného v apríli, vo štvrtkovom vydaní Vestníka verejného obstarávania s tým, že zmluvu s českým dodávateľom uzatvorili ešte 28. júna. Nákup trolejbusov má byť financovaný zo zdrojov Kohézneho fondu Európskej únie, štátneho rozpočtu a vlastných prostriedkov dopravného podniku cez Operačný program Doprava.

DPB nakúpi tridsať krátkych a päťdesiat dlhých, čiže kĺbových trolejbusov, a cez opciu ďalších dvadsať krátkych a dvadsať dlhých trolejbusov. Celková cena dodania trolejbusov bez opcie je 41,620 mil. eur bez DPH a s opciou 60,928 mil. eur, celková cena údržby trolejbusov bez opcie dosahuje 5,740 mil. eur a spolu s opciou okolo 8,56 mil. eur. Pri vyhodnocovaní rozhodovala ekonomicky najvýhodnejšia ponuka na základe dvanástich kritérií. Najvyššiu váhu mala celková cena trolejbusov bez DPH, a to 60 zo sto bodov, úroveň technického riešenia mala šestnásť a cena údržby jedného trolejbusu za jeden rok pätnásť bodov. Na ďalších deväť kritérií pripadlo po jednom bode.

DPB vyhlásil prvý tender na dodanie trolejbusov v závere minulého roka, prihlásil sa jeden uchádzač. Vtedy vyhlásil aj dve súťaže na nákup pätnástich obojsmerných a pätnástich jednosmerných električiek, vrátane opcie na rovnaký počet, bez údržby za predpokladanú cenu 150 mil. eur. Úrad pre verejné obstarávanie na základe kontroly súťažných podkladov nariadil súťaž na trolejbusy zrušiť.

1 debata chyba