V Petržalke zbierajú podpisy proti ropovodu

V uliciach bratislavskej Petržalky zbierajú podpisy proti tomu, aby plánovaný ropovod Bratislava-Schwechat šiel cez obývanú časť Petržalky. Iniciatívu Stop ropovodu v Petržalke rozbehlo občianske združenie Mladá Petržalka.

18.07.2013 12:17
debata (1)

Ako na tlačovej konferencii informoval člen združenia a mestský poslanec za bratislavskú mestskú časť Petržalka Oliver Kríž, do septembra by chceli vyzbierať od ľudí 8 000 podpisov, petíciu chcú posunúť predstaviteľom vlády SR, ministrovi hospodárstva či predsedovi vlády. „V iniciatíve sa snažíme apelovať na vládu, aby pri posudzovaní rozhodne zamietla variant cez mestskú časť Petržalka,“ uviedol Kríž.

Podpisy budú členovia občianskeho združenia zbierať na frekventovaných miestach Petržalky. Ich rozpis nájdu obyvatelia na facebookovom profile iniciatívy Stop ropovodu v Petržalke. Ľudia petičiarov spoznajú aj podľa žltého auta, ktoré ich bude v uliciach sprevádzať. Vo štvrtokl 18. júla podpisy zbierajú na Vavilovovej ulici pri TPD od 16:00.

Pre ropovod Bratislava-Schwechat zatiaľ nie je vybratá konkrétna trasa, rozhodnúť by sa o nej mohlo do konca tohto roka. Ak by ropovod viedol cez mestskú časť, znamenalo by to pre jej obyvateľov mnoho rizík, myslí si Oliver Kríž. Medzi ľuďmi chcú preto svojou iniciatívou rozprúdiť diskusiu, aby mohla verejnosť vyjadriť svoj názor, keďže zatiaľ sa im podľa mestského poslanca nedostalo dosť informácií a Petržalku z tohto procesu celkovo vynechali. Variant, ktorý by viedol cez petržalské sídlisko, by niesol nebezpečenstvo znečistenia podzemnej vody, hovorí Kríž.

„Petržalka má vysokú hladinu spodnej vody, pri havárii sa môže stať, že bude voda kontaminovaná a 100-tisíc obyvateľov by prišlo o zdroj pitnej vody,“ doplnil. Predseda občianskeho združenia Tibor Kríž upozornil, že zatiaľ čo sa u nás uvažuje o tom, že ropovod pôjde cez zastavanú časť mestskej časti, susedné Rakúsko sa takýmto riešeniam vo svojej krajine vyhýba.

Vodohospodár a odborník na ochranu vodných zdrojov Tibor Elek pripomenul katastrofu z roku 1971, keď ropné produkty zo Slovnaftu odstavili vodný zdroj pri Podunajských Biskupiciach, ktorý už odvtedy neobnovili. Ľudia si vtedy osem mesiacov chodili po pitnú vodu s bandaskami. Elek by bol najradšej, keby sa nemuselo riešiť žiadne riešenie ropovodu. „Zásada je tá, a preto sme dnes tu, aby sme potvrdili, že odborne a myslím, že aj občiansky skutočne je absurdná vec, aby jeden ropovod prechádzal ešte k tomu takým sídliskom, ako je Petržalka,“ uviedol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #Bratislava-Schwechat #Stop ropovodu