Unikátne nálezy z hrobky veľmoža sprístupnili v Poprade

Po siedmich rokoch od objavu hrobky germánskeho veľmoža v Poprade v Matejovciach sprístupnili vo štvrtok verejnosti jej tajomstvo. Unikátne artefakty, na ktoré náhodou narazil bagrista v roku 2006, vystavuje až do januára budúceho roku Podtatranské múzeum v Poprade.

19.07.2013 09:00
Poprad, hrobka Foto: ,
Hrobka germánskeho veľmoža aj s dreveným nábytkom starým vyše 1600 rokov.
debata (25)

.Bagrista našiel drevené trámy počas výstavby priemyselného parku. Najskôr si myslel, že ide o bunker z druhej svetovej vojny. Keď sa na miesto dostavili archeológovia, nález im vyrazil dych. Pod zemou sa zachovala hrobka aj s dreveným nábytkom starým vyše 1 600 rokov.

O nálezy prejavili záujem svetové múzeá. Aj prvé hodiny od vernisáže v Poprade sa podľa riaditeľky múzea Magdalény Bekessovej niesli v znamení senzácie. Toľko zvedavcov tu hádam ešte nemali. „Na vernisáž prišlo asi 300 ľudí, nemali sa kam pomestiť. Vzbudilo to veľký rozruch, neprestajne chodia návštevníci a hodnotia to vysoko pozitívne.“

Najväčším magnetom je vitrína so zachovanými kusmi nábytku. Je tu stôl s okrúhlou vrchnou doskou, ktorá bola vyrezaná na ručnom sústruhu z jedného kusa dreva. Podľa vedúceho archeologického výskumu Karola Pietu ide o technický skvost. „Muselo to dať aj veľkú námahu vytočiť to ručne.“ Zachovali sa tiež časti ležadla, ktoré nesie antické črty, a je jedným z dôkazov, že neznámy veľmož pochovaný pod Tatrami mal blízko k Rímu. Možno slúžil v rímskej armáde, možno sa rád obklopoval vecami, ktoré napodobňovali štýl života vtedajšej spoločenskej elity.

Veľkú radosť mali archeológovia aj z nálezu prívesku zhotoveného zo zlatej mince rímskeho cisára Valensa z roku 375, ktorý pomohol spresniť vznik hrobky do poslednej tretiny 4. storočia. Tento prívesok zrejme vypadol vykrádačom, ktorí z hrobky pobrali takmer všetky cennosti a strieborné ozdoby z nábytku.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba