Trolejbusy v Košiciach už len dožijú?

O dva až tri týždne sa Košice dozvedia víťaza najväčšieho tendra na nákup autobusov. Mesto ich chce až 127 kusov za 28 miliónov eur. Chystá tak veľkú obnovu vozového parku mestskej dopravy.

25.07.2013 14:00
Trolejbusy, Košice Foto:
Trolejbusová doprava v Košiciach sa môže stať minulosťou.
debata

Okrem autobusov plánuje opravovať aj električkové trate. Aktivisti, ktorí v Košiciach bojujú za trolejbusovú dopravu, sú pobúrení. Samospráva totiž nevyčlenila žiadne peniaze na trolejbusy. Podľa nich to znamená koniec tohto druhu dopravy v Košiciach.

„Už roky je pripravená štúdia pre zabezpečenie trolejbusovej dopravy v podobe trolejbusového okruhu, ktorého dobudovanie sľuboval aj primátor Richard Raši vo svojom volebnom programe a na ktorý by bola možnosť čerpať eurofondy v budúcom programovom období za predpokladu záujmu samosprávy. Mestá vo svete obnovujú kapacitnú trolejbusovú dopravu a u nás sa ju niektorí ,odborníci' snažia pochovať,“ tvrdí Marek Tóth zo Združenia na podporu ekologickej dopravy v Košiciach.

Dodal, že Košice mohli mať z fondov EÚ nové moderné nízkopodlažné trolejbusy podobne, ako ich bude mať onedlho Bratislava alebo ich má Prešov, Banská Bystrica či Žilina.

Dopravný podnik sa bráni tým, že sa zamerali na obnovu električkových tratí a obnovu vozového parku električiek. „Od začiatku sa pre Košice uvažovalo so sumou približne 100 miliónov eur, čo postačuje zhruba na 30– až 35-percentnú obmenu tratí a vozového parku,“ uviedla hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová. Spresnila, že kým podiel trolejbusovej dopravy je 8 percent, električková predstavuje štvrtinu, a preto ju museli uprednostniť.

O útlme trolejbusovej dopravy by museli rozhodnúť mestskí poslanci, tí takéto uznesenie doteraz neprijali. Aktivisti už dlhšie navrhujú magistrátu, aby zriadil komisiu, ktorá by rozhodla o existencii trolejbusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba