V Sokoľanskom potoku pri Košiciach uhynulo množstvo rýb

Množstvo rýb uhynulo v Sokoľanskom potoku v noci na sobotu. Ako v sobotu ráno informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov, úhyn rýb v potoku v katastri obce Seňa oznámil hasičom neznámy obyvateľ v piatok krátko pred ôsmou večer.

27.07.2013 09:59
debata

Na mieste zasahovali jednotky z požiarnej stanice v Čani a z košickej stanice. Hasiči zistili, že v miestnom potoku sa nachádza väčšie množstvo priotrávených rýb, išlo o stovky kusov. Niektoré ryby boli mŕtve, iné priotrávené. Išlo o jalce, červenice, hrúziky, podustvy, mreny a iné druhy.

Jedna jednotka pokračovala v prieskume potoka hore prúdom, aby zistila možný zdroj znečistenia toku. Druhá jednotka sa presunula do obce Milhosť k potoku približne 800 metrov od hranice s Maďarskom, kde umiestnili nornú stenu, rybárske siete a kovové rošty na odchyt priotrávených a uhynutých rýb.

Hasiči kontaktovali starostov obcí Seňa, Milhosť a Kechnec. Veliteľ zásahu informoval riaditeľa divízie Energetiky spoločnosti U. S. Steel Košice o možnom úniku neznámej látky z ich zariadenia a požiadal o dočasné odstavenie prevádzky ich čistiarne odpadových vôd.

Zamestnanci odboru životného prostredia a starostovia odobrali vzorky vody a zabezpečili kontajner na zber uhynutých rýb. Vyzbieralo sa približne 20 kilogramov rýb. V noci krátko pred trištvrte na jednu hasiči zásah ukončili s tým, že v sobotu v skorých ranných hodinách sa jednotka vráti na miesto udalosti a veliteľ zásahu rozhodne o ďalšom postupe.

Hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača informoval, že vodu z podniku hneď po oznámení udalosti presmerovali do havarijnej nádrže. „Aj my sme začali s vyšetrovaním príčin úhynu rýb. V túto chvíľu potrebujeme viac informácií a výsledky testov, ktoré práve prebiehajú,“ povedal Bača.

Ako uviedol vedúci rybárskej stráže košickej organizácie rybárskeho zväzu Viliam Tazsej, zatiaľ nepoznajú príčinu úhynu rýb, ani nevedia odhadnúť spôsobené škody.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Košice #Ryby #potok #jed