Požiar v Malej Fatre. Hasenie komplikovali sucho i vietor

Horúco, sucho a vietor - živly, ktoré komplikovali zásah hasičov v ťažko prístupnom teréne bez vody v Národnom parku Malá Fatra. Oheň na hrebeni Jedľoviny nad obcou Krasňany neďaleko Žiliny ľudia spozorovali a ohlásili 38 minút po polnoci z nedele na pondelok.

29.07.2013 17:19
vrtuľník, požiar, oheň, hory, hasiči Foto: ,
Horelo na úpätí Jedľoviny v nadmorskej výške asi 1000 metrov. Terén je ťažko prístupný, hasiči museli k požiaru ísť peši.
debata (1)

„Na výjazd vyslali hasičov z Hasičskej stanice v Terchovej, ktorí na miesto udalosti prišli o tretej hodine v noci, nakoľko požiarisko je pre hasičskú techniku nedostupné a museli ísť peši,“ informovala hovorkyňa žilinských hasičov Miroslava Ondrichová. Vietor oheň rýchlo šíril ďalej a tak prišli na pomoc žilinskí hasiči a záchranná brigáda. Do ťažko prístupného terénu v nadmorskej výške asi 1 000 metrov sa cisterna s vodou nedostala a tak dopoludnia požiar hasil zo vzduchu vrtuľník. Lenže iba do času, kým mu to dovoľovali poveternostné podmienky, pred obedom musel hasenie kvôli silnejúcemu vetru prerušiť. Dovtedy na asi polhektárové zhorenisko vylial asi 20-tisíc litrov vody, ktoré čerpal z Vodného diela Žilina. „Snažil sa zalievať okrajové časti, aby sa požiar nešíril ďalej do toho suchého, nezasiahnutého porastu,“ povedal Anton Makuka, veliteľ zásahu z Hasičskej stanice Žilina.

Dopoludnia pomáhal hasiť aj vrtuľník, neskôr... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
vrtuľník, požiar, oheň, hory, hasiči Dopoludnia pomáhal hasiť aj vrtuľník, neskôr však kvôli vetru musel lety prerušiť.

Hasiči tiež prekopávali miesto požiaru, aby sa oheň ďalej nerozširoval. „Je to veľmi zložité, lebo je tu hrubá vrstva suchého materiálu, konáre, hrabanka, skaly, takže sa tým ťažko prehrabáva,“ uviedol Makuka. Stále sa totiž oheň šíril nielen po vrchu, ale aj podzemným koreňovým systémom. Hasiči riešili, ako na hrebeň dopraviť potrebnú vodu. „Pracujeme na čo najlepšom riešení, ako sem dostať vodu, lebo je to veľké prevýšenie a je tu viacej lesných ciest, takže hľadáme taký spôsob a cestu, aby sme sem vodu dostali čo najrýchlejšie,“ doplnil veliteľ zásahu. Napokon sa podarilo vodu na vrch vytlačiť cez hadice pomocou čerpadla. Popoludní bol požiar lokalizovaný.

Pracovníci Správy Národného parku Malá Fatra potvrdili, že horelo už na území národného parku. Rozsah škôd ešte nepoznali, do terénu na obhliadku sa chystali v nedeľu večer aj nasledujúce dni. „Nie je to významná časť parku, ale na druhej strane je to už súčasť národného parku, takže sa tu nachádzajú aj biotopy národného a európskeho významu. To, či boli tieto biotopy postihnuté týmto požiarom, ešte len zistíme,“ uviedol lesník Národného parku Malá Fatra Peter Cáder.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známe. Vypukol na mieste, kde rastú čučoriedky a ktoré nie je prístupné turistickým chodníkom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #vrtuľník #hory