Mesto i kraj chcú predať kasárne v Košiciach

Samosprávy na východe Slovenska neoplývajú peniazmi, preto sa snažia získať ich, kde sa dá. Košický samosprávny kraj si chce prilepšiť predajom bývalých kasární na Bačíkovej ulici, ktoré sú v historickej časti Košíc.

30.07.2013 15:00
kasárne, Košice Foto: ,
Bývalé kasárne na Bačíkovej ulici chce Košický samosprávny kraj predať po častiach. Tento postup odobrilo aj zastupiteľstvo.
debata (2)

Kraj ich získal v roku 2002 prevodom ako prebytočný majetok štátu. Teraz chce formou verejnej súťaže ich predajom získať aspoň 840-tisíc eur. Po neúspešnom pokuse predať ich ako celok vedenie samosprávneho kraja zmenilo taktiku a rozdelili ich na štyri časti. V celom areáli je pritom 12 stavieb a 22 pozemkov s rozlohou vyše 8-tisíc štvorcových metrov. Tento postup spolu predajom odsúhlasili aj krajskí poslanci.

Podľa hovorkyne predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzany Bobríkovej, prvý celok by kraj rád predal za minimálne 300-tisíc eur, ďalšie dva za 120-tisíc a 160-tisíc, posledný, štvrtý za 260-tisíc eur. Kraj má zatiaľ príjem len z bývalej ubytovne a skladu, ktoré prenajíma spoločnosti Falck. Podrobnejšie podmienky verejnej súťaže sú zverejnené na internetovej stránke samosprávneho kraja. Bobríková dodala, že kraj nemá peniaze na potrebnú starostlivosť o areál kasární, ktoré sú v pamiatkovej zóne mesta. To znamená, že ak by aj chcel investovať, musel by zohľadniť aj normy mestskej pamiatkovej rezervácie, čo by náklady navýšilo. Potenciálni budúci investori sú tak pri svojich zámeroch limitovaní pamiatkarmi aj územným plánom mesta. Mená i prípadné zámery budúcich záujemcov, by mali byť známe 24. septembra, keď sa má obchodná verejná súťaž skončiť.

Do predaja iných, bývalých Malinovského kasární na Moyzesovej ulici vkladá nádeje aj košický magistrát. Ešte nie je jasná suma ani prípadný termín, kedy by ich mesto ponúklo na predaj. „Zatiaľ nemôžem povedať nič bližšie, len to, že mesto už dalo vypracovať nový znalecký posudok,“ informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová s tým, že momentálne je to jediné stanovisko magistrátu.

Nie je však žiadnym tajomstvom, že vedenie mesta by predaj bývalých kasární uvítalo, keďže hlavným strašiakom je teraz zaplatenie miliónov eur po prehratých sporoch v kauze Strelingstav. O bývalé Malinovského kasárne mal pred niekoľkými rokmi záujem rakúsky investor, ktorý chcel za zhruba 170 miliónov eur postaviť polyfunkčný objekt s bizniscentrom, obchodmi aj hotelom. Hodnota štvorhektárového areálu kasární sa odhadovala na zhruba osem miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kasárne