Dopravný podnik Bratislava podpísal zmluvu na nové električky

Dopravný podnik Bratislava (DPB) podpísal so spoločnosťou Škoda Transportation zmluvu na dodávku pätnástich jednosmerných električiek v celkovej hodnote 36,75 milióna eur.

31.07.2013 14:18
Záhradnícka ulica, električka Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

Nové električky by sa mali v uliciach hlavného mesta postupne objaviť do roku 2015. Súčasťou tendra je aj opcia na dodávku ďalších pätnástich električiek a opcia na údržbu vozidiel na obdobie 15 rokov. Informovala o tom hovorkyňa DPB Agáta Staneková.

Jednosmerné päťčlánkové električky typu 29 T majú kapacitu 241 cestujúcich, z toho je 69 miest na sedenie. „Nové električky ponúknu predovšetkým komfortné cestovanie, sú kompletne vybavené klimatizáciou,“ priblížila hovorkyňa. Električky budú tiež disponovať kamerovým systémom so šiestimi vnútornými a šiestimi vonkajšími kamerami. „Samozrejmosťou je aj prehľadný audiovizuálny a informačný systém vrátane zariadenia pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom,“ podotkla Staneková.

Pre ľudí so zníženou pohyblivosťou bude v električke pripravená výklopná plošina, pokračuje Staneková, a takmer celá električka bude koncipovaná ako nízkopodlažná. „Nové jednosmerné električky majú podvozok s rozchodom na 1000 mm a prvý a posledný podvozok sú plne otočné,“ vysvetlila s tým, že ich maximálna prevádzková rýchlosť je 65 km/h. „Elektrická výzbroj sa nachádza na streche vozidla a pri brzdení dochádza k rekuperácii energie, čo spoločne s asynchrónnymi trakčnými motormi znižuje náklady na prevádzku i údržbu,“ dodala. Od roku 1996 ide podľa Stanekovej o vôbec prvý nákup úplne nových električiek pre DPB.

Podpisom tejto zmluvy ukončil dopravný podnik tri veľké obstarávania na nákup nových vozidiel električiek aj trolejbusov, primárne financovaných z prostriedkov Európskej únie v rámci Operačného programu Doprava (OPD). „S využitím opcie príde k radikálnej obnove prestarnutého vozového parku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, ktorá by v prípade trolejbusov mala dosiahnuť takmer 100-percentnú obnovu a v prípade električiek približne polovičnú,“ povedal generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Spolu s 15 obojsmernými električkami s opciou na ďalších 15 električiek by tak mohla Bratislava získať v najbližších rokoch spolu celkovo 60 nových vozidiel. Do hlavného mesta pribudne aj 80 nových trolejbusov s opciou na ďalších 40 vozidiel.

DPB vyhlásil verejné obstarávanie na nové jednosmerné aj obojsmerné električky ešte vlani začiatkom novembra. Zelenú električkám a trolejbusom dalo ministerstvo dopravy. Šéf rezortu Ján Počiatek predtým zastavil projekt podzemného vlaku, odôvodnil to štúdiou realizovateľnosti, ktorá projekt neodporučila. Peniaze sa tak mali využiť na náhradné projekty v Bratislave a v Košiciach.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #trolejbusy #Dopravný podnik #električky