K zapáleniu skládky v Zlatých Klasoch sa priznal miestny policajt

K zapáleniu nelegálnej skládky pneumatík pri obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda sa priznal miestny obecný policajt.

02.08.2013 15:51
debata

Vraj požiar založil náhodou, informoval o tom zástupca starostu obce Zlaté Klasy Otto Csicsay. Policajtovi podľa jeho slov niečo vzbĺklo v aute, chcel to vyhodiť na skládku a tá začala horieť. „Snažil sa to uhasiť, no nepodarilo sa mu to,“ doplnil zástupca starostu. Na mieste to podľa jeho slov nevyzerá dobre, stále sa z požiaroviska dymí a všade je veľa vody. „Hasiči na uhasenie skládky minuli kvantá vody,“ poznamenal Csicsay.

Na mieste sa momentálne nachádza aj pracovník Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorý má na starosti havarijnú službu. Zároveň požiadal Vodohospodársky podnik o pomoc. Na mieste požiaru prešetruje, či nebola znečistená voda, povedal to šéf kancelárie generálneho riaditeľa SIŽP Miroslav Migát. Podľa pracovníka inšpekcie Michala Maneka, ktorý sa nachádza na mieste požiaru, každopádne ide o environmentál­nu záťaž.

Nelegálna skládka pneumatík pri obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda začala horieť vo štvrtok 1. augusta o 3:00 ráno. Na mieste zasahovali príslušníci z hasičskej stanice v Šamoríne. Skládka mala dĺžku 120 a šírku 60 metrov, jej výška bola asi osem metrov. Na požiarovisko povolali aj jednotky z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dunajskej Strede, hasičov z Okresného riaditeľstva HaZZ v Galante a Pezinku aj posily hasičov zo Zlatých Klasov, Hubíc a Štvrtka na Ostrove.

Veliteľ zásahu si už vo štvrtok ráno vyžiadal k zásahu aj Kontrolné chemické laboratóriá Nitra. Jednotka na mieste začala s meraním koncentrácií nebezpečných látok v ovzduší. Pracovníci z laboratória nenamerali na mieste požiaru zvýšenú koncentráciu nebezpečných látok v ovzduší, pre agentúru SITA to uviedol Marián Hruška z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave.

Požiar na nelegálnej skládke pri obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda už preveruje aj polícia. Agentúru SITA o tom informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Ak v priebehu vyšetrovania vyjdú najavo nové skutočnosti, prípad môže byť prekvalifikovaný na iný trestný čin. „Prípad je však v štádiu vyšetrovania, nemôžeme poskytnúť informácie,“ uviedla Linkešová.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Zlaté Klasy #policajt