Záchranári zasahovali v sobotu vo Vysokých Tatrách

Náročnú akciu mali v sobotu záchranári vo Vysokých Tatrách, skončila sa v neskorých večerných hodinách.

04.08.2013 09:02
debata

Popradskú posádku záchranárskeho vrtuľníka vyzvali na zásah k slovenskému turistovi, ktorý pri zostupe západnou stenou Malého ľadového štítu počas zlaňovania spadol na chrbát a poranil si chrbticu a panvu. O prípade informovala Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE.

Po vzlete z Popradu vzali leteckí záchranári v Starom Smokovci na palubu vrtuľníka pracovníka Horskej záchrannej služby (HZS). Spolu s lekárom ho na lane spustili do terénu pod miestom nehody. K pacientovi museli ešte 300 metrov vystúpať. Ošetrili ho a prípravili na transport. Medzitým vyviezol vrtuľník ďalších dvoch záchranárov HZS na Téryho chatu pre prípad pozemného transportu pacienta.

Záchrannú akciu totiž komplikoval nárazový vietor a jeho rýchlosť stúpala. Ošetreného pacienta pomocou vákuového matraca spustili približne 300 metrov na miesto, odkiaľ bola možná evakuácia vrtuľníkom na lane pomocou palubného navijaka. Vrtuľník s pacientom letel do Starého Smokovca, kde ho odovzdali ambulancii Rýchlej lekárskej pomoci.

Na spomínanú akciu letel záchranársky vrtuľník hneď po predchádzajúcom zásahu v Nízkych Tatrách. V Demänovskom sedle čakal na pomoc leteckých záchranárov vyčerpaný turista. 50-ročný muž mal kŕče a nebol schopný pokračovať v túre. Lekár pacientovi pomohol na mieste, potom ho vrtuľníkom previezli do Jasnej.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Tatry #Poprad