Hádky na radniciach škodia občanom

Považím sa šíri vojna samospráv. Vo viacerých mestách stoja proti sebe poslanci a primátor, čo si nevedia prísť na meno, vymýšľajú si navzájom rôzne protivenstvá a riešenie vecí potrebných pre občanov, ktorí ich volili, ide bokom.

06.08.2013 13:00
Trenčín Foto: ,
Spor na rozhádanej trenčianskoteplickej radnici nevyriešilo ani upozornenie prokuratúry.
debata

Prejavuje sa to napríklad aj v počte podnetov adresovaných prokuratúre, ktorými ju poslanci žiadajú, aby preverila postup primátora, alebo, naopak, primátor žiada preveriť zákonnosť postupu zastupiteľstva. Len za prvý polrok tohto roka bolo v Trenčianskom kraji týchto žiadostí toľko ako za celý minulý alebo predminulý rok.

„Okresné prokuratúry v Trenčianskom kraji vybavovali v roku 2011 spolu 25 podnetov a taký istý počet aj v roku 2012. V prvom polroku 2013 vybavovali celkom 24 podnetov, ktorými sa poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev, starostovia, primátori, ale aj kontrolóri či prednosta mestského úradu obracali na prokuratúru za účelom preskúmania postupu a rozhodovania jednotlivých orgánov samospráv,“ sumarizuje Vlastimil Krokvička z Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

Podľa politológa Miroslava Řádka je pravdepodobné, že sa tieto konflikty v niektorých samosprávach budú stupňovať, pretože nervozita pred voľbami rastie a každý sa chce zviditeľniť, či už primátori, ktorí chcú v najbližších voľbách obhájiť svoje posty, alebo poslanci, čo chcú opäť kandidovať.

Prospela by zmena zákona?

V Trenčíne sa vyhrotilo napätie medzi primátorom Richardom Rybníčkom a mestskými poslancami už krátko po voľbách. Poslanci opakovane odmietli rokovať o návrhu na výstavbu nájomných bytov Idea Grande, ktorý predkladal primátor, Rybníček zase odvolal dvoch viceprimátorov, ktorí boli členmi najväčšieho poslaneckého klubu Smer. Poslanci sa vzdali možnosti sobášiť, na sobášenie mal zostať len primátor, ktorý to doteraz ako veriaci nerobil. Rybníček návrh vetoval, poslancom sa veto nepodarilo prelomiť. Momentálne visí otáznik nad mandátmi troch poslancov, ktorí podpísali s mestom dohody o pracovnej činnosti, aby mohli pôsobiť ako rečníci na občianskych obradoch pri vítaní detí do života a dostávať za to odmenu. Zákon však nepripúšťa možnosť, aby poslanec mal pracovnú zmluvu s mestom.

V Dubnici nad Váhom má primátor Jozef Gašparík proti sebe väčšinu mestského zastupiteľstva, vraví, že z 19 poslancov sú 13 proti nemu. „V mestskom zastupiteľstve sa spojili poslanci Smeru, SDKÚ a KDH proti nezávislým. A ja som tiež nezávislý. Väčšina neguje všetky návrhy, s ktorými prídu nezávislí. Keby sa to nedialo, mohli sme v meste urobiť oveľa viac roboty. Podstata je v tom, že poslanci nenesú zodpovednosť, ale ja ako štatutár mám zodpovednosť, dokonca aj trestnoprávnu,“ povedal Gašparík.

Podľa jeho názoru by sa spory rýchlejšie vyriešili zmenou legislatívy. Poslanci rozhodujú o odmenách pre primátora, ale aj sami pre seba. Keby si odmeny mohli schváliť len na návrh primátora, museli by sa dohodnúť. Zatiaľ to vyzerá tak, že poslanci odmietajú väčšinu návrhov, ktoré predložil primátor. Bolo potrebných šesť rokovaní zastupiteľstva, aby sa uskutočnila výmena okien na Základnej škole Pavla Demitru, ktorá ich mala v dezolátnom stave. Nedávno primátor navrhol, aby si Dubnica zobrala úver dva milióny eur a opravila cesty a chodníky v meste. Argumentoval tým, že tak sa dá ušetriť na opravách po každej zime. Poslanci s tým nesúhlasili. Argumentovali, že samosprávy podpísali s vládou memorandum o šetrení a úver by zadlžil mesto na 10 rokov.

„Chápem, že sa zvolebnieva, ale zadlžiť mesto na 10 rokov, aby sa pred voľbami vydláždila Dubnica, to sa mi zdá veľa. Nie je pravda, že sa poslanecké kluby spriahli proti primátorovi. Primátor má jednu veľkú chybu, že nemá našu dôveru,“ zdôraznil František Fusek, mestský poslanec v Dubnici nad Váhom.

Žabomyšie spory a záujmy obce

Spory medzi trenčianskote­plickým primátorom Štefanom Škultétym a väčšinou poslancov v mestskom zastupiteľstve trvajú už niekoľko rokov. Vzájomné trestné oznámenia nie sú pri riešení týchto sporov ničím výnimočným. V marci primátor oznámil zastupiteľstvu, že poslankyne Zuzana Ďurmeková a Monika Psotná, ktoré často vystupovali proti nemu, prišli o mandáty. Dôvodom bolo, že podpísali s mestom dohody o vykonaní práce, ktoré im umožňovali sobášiť, vítať deti do života a zúčastňovať sa ďalších akcií zboru pre občianske záležitosti. S názorom prokuratúry, že tieto dohody sú absolútne neplatným právnym úkonom, primátor nesúhlasí, a tak bude musieť o mandátoch poslankýň rozhodovať súd.

V Starej Turej je Ján Kišš primátorom viacero volebných období. Spory so zastupiteľstvom ho v posledných dvoch rokoch tak znechutili, že už kandidovať nemieni. „Spory vznikli tým, že nastupuje mladá generácia, sú to poslanci, ktorí v sa snažia dostať vysokú politiku do dedín a miest. A okrem toho sú tam mocenské záujmy, snaha ovládnuť mesto. Sú to nezmyselné žabomyšie vojny, ktoré však majú dosah na ľudí. Mesto nie je obchodná spoločnosť, ktorá prináša prospech len jednému, mesto sa musí starať o záujmy všetkých,“ vraví Ján Kišš.

Príčinu, prečo vzniklo toľko sporov medzi jednotlivými orgánmi samospráv, vidí politológ Miroslav Řádek aj v novele zákona o obecnom zriadení. Tá posilnila primátorské právomoci a primátori ich začali využívať. Narážajú pritom na odpor poslancov, ktorí vnímajú svoj mandát ako kontrolu úradujúceho primátora. Vladimír Špánik, predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska, to považuje za dobrý signál. „Zastupiteľstvá si konečne začínajú uvedomovať svoje postavenie, vedia, čo sa od nich vyžaduje, vedia, aké majú práva a nutne z toho vznikajú konflikty. Osobne to považujem za prechodný jav, ktorý by mal zdokonaliť samosprávu, predpokladám, že tieto hrany sa časom obrúsia,“ dodal Špánik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #primátori #samospráva