Bratislava už vybrala víťaza, ktorý zrekonštruuje Starý most

Hlavné mesto už vybralo víťaza, ktorý zrekonštruuje bratislavský Starý most. Momentálne však čaká na prípadné námietky od ostatných uchádzačov a odobrenie ministerstvom dopravy. Potom jeho meno prezradí.

06.08.2013 15:53
starý most, dunaj, vizualizácia Foto:
Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v Bratislave.
debata (11)

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) však už v utorok uviedol, že víťaz predložil najnižšiu ponuku a s rekonštrukciou mosta chce skončiť o dva mesiace skôr, než bolo naplánované.

Do súťaže sa podľa Ftáčnika prihlásili aj zahraničné konzorciá a dve oznámenia o výsledku súťaže mesto doručovalo napríklad až do Talianska. „Zatiaľ nikto námietku nepodal, niekde sa už aj skončili lehoty,“ povedal primátor.

Víťazný uchádzač podľa Ftáčnika vyhral s najnižšou cenovou ponukou. „Neboli tam žiadne špekulácie, žeby sme niekoho z akýchsi dôvodov vyradili. Tak, ako boli ponuky predložené, overovali sme splnenie kritérií, potom prišla na rad cena. Víťaz splnil kritériá a predložil najnižšiu cenu,“ podotkol primátor. Keď bude mať mesto potvrdené, že žiadny z uchádzačov sa neodvolal a ministerstvo súťaž a jej výsledky odobrí, najneskôr začiatkom septembra by sa podľa Ftáčnika mala podpísať zmluva. „Uchádzač potom môže okamžite pristúpiť k realizácii.“

Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v...
Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v...
+3Vizualizácia plánovanej podoby Starého mosta v...

Ftáčnik podotkol, že víťaz skrátil lehotu na výstavbu, ktorú mesto odhadovalo na základe expertízy na 24 mesiacov. „On sľubuje, že to urobí do 22 mesiacov,“ uviedol. Kedy most pôjde dole, primátor odhadnúť nevedel, povie to zhotoviteľ. „Dá sa to ale robiť v jarnom alebo v jesennom období vzhľadom na hladinu Dunaja a ďalšie súvislosti,“ zopakoval.

Hlavné mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa prvej etapy Nosného systému Mestskej hromadnej dopravy (NS MHD) ešte v januári. Za vyše 68 miliónov sa má zrekonštruovať Starý most, vybudovať nová koľajová dráha v úseku Bosákova ulica – Šafárikovo námestie, rozšíriť estakáda Einsteinova a vybudovať nová pri bývalom štadióne Artmedia. Peniaze z Európskej únie treba vyčerpať do konca roka 2015. Keďže víťaz plánuje lehotu ešte skrátiť, termíny by sa podľa Ftáčnika mali stihnúť. Kontrolu plánujú urobiť v septembri 2015, konečné účtovanie bude v decembri 2015.

Primátor už pri vyhlasovaní súťaže uviedol, že Starý most zrejme nedá dole slovenská firma, ale medzinárodné konzorcium. Do súťaže na zhotoviteľa totiž museli uchádzači doložiť trojročné referencie s mostnou stavbou. V rámci Slovenska sa žiadne takéto dielo za posledné tri roky podľa Ftáčnika nerealizovalo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #Starý most #Dunaj