Boj s lesným požiarom pri Betliari pokračuje štvrtý deň

Hasiči v piatok už štvrtý deň bojujú s rozsiahlym lesným požiarom pri obci Betliar (okr. Rožňava). Na likvidácii ohňa sa podieľajú desiatky hasičov, ktorí opäť zasahovali po celú noc.

09.08.2013 07:26
Betliar, lesný požžiar Foto: ,
Lesný požiar v ťažko prístupnom teréne nad Betliarom a Gemerskou Polomou.
debata

„Hasiči aj technika stále zasahujú, čaká sa nárazový vietor okolo 9.00 h,“ uviedol v piatok ráno operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave. Na mieste je zhruba 60 hasičov, okolo 8.00 h dôjde k prestriedaniu. Pri likvidácii požiaru opäť pomáhajú aj lesníci. Pripravený je taktiež vrtuľník Ministerstva vnútra SR.

Ohňom zasiahnutá rozloha je podľa najnovšej informácie zhruba 27,5 hektára, horelo najmä kalamitné drevo a mladina. Keďže ide o požiar koreňového systému, úplná likvidácia ohnísk je v ťažkom teréne veľmi zložitá. Vietor môže oheň ľahko rozfúkať. Situácii by veľmi pomohol výdatný dážď.

Podľa informácií zo štvrtka, hasiči dostali ten deň ráno požiar pod kontrolu a zamedzili jeho rozširovaniu. Snažili sa dohášať a likvidovať ohniská smerom do vnútra.

Oheň sa rozhorel v utorok (6. augusta) pred 14.00 h v oblasti lokality Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Pri požiari tak horelo najmä kalamitné drevo a mladina.

Na likvidáciu požiaru privolali profesionálnych hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej, Popradu a ďalších miest, ako aj dobrovoľných hasičov z okolia. Z dôvodu náročnosti terénu bola nasadená letecká technika. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa a bude predmetom vyšetrovania po likvidácii požiaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #oheň #požiar #Betliar