Kométa po rokoch opäť brázdila Tatry

Historická električka Kométa, ktorá má už vyše sto rokov, sa po dvoch rokoch opäť predviedla na tatranskej železnici.

11.08.2013 15:00
električka, Kométa, Tatry Foto: ,
Historická električka Kométa v piatok opäť brázdila trať vo Vysokých Tatrách, privítali ju desiatky ľudí.
debata (1)

Náklady na jej opravu dosiahli 60-tisíc eur, ale okrem nich sú za jej vzkriesením aj stovky hodín práce železničných nadšencov z popradského Veterán klubu železníc. Posledné dva týždne robili na električke deň a noc, len aby stihli všetko načas. Samozrejme, oprave Kométy sa venovali aj predtým, niektoré veci však museli zveriť do rúk odborným firmám.

„Sú to úžasné pocity, ľudia boli radi, že Kométu opäť vidia. Bola to pekná a dôstojná akcia, naozaj balzam na naše ubolené ruky aj srdcia. Mašinka aj celá súprava fungovali spoľahlivo, takže sme všetci radi,“ vyznal sa z pocitov Jaroslav Vančo z Veterán klubu železníc, ktorý Kométu aj riadil. Hoci im známi pôvodne navrhovali aj krst električky, radšej ho odmietli. August je, zdá sa, pre Kométu osudový mesiac. Pred troma rokmi v auguste ju poškodil blesk, pred rokom v auguste putovala na opravu do ŽOS Vrútky. Práve tam dostala do vienka aj moderné prvky, ktoré na prvý pohľad nevidno, museli ich však zosúladiť s pôvodnými historickými. Riadenie Kométy si vyžaduje kumšt a cit, navyše aj rušňovodič musí mať špeciálne skúšky, aby získal oprávnenie na ovládanie historického vozidla.

Teraz už električku neohrozí ani blesk a do vienka dostala aj zrekonštruovaný brzdný systém, ktorý je na tatranských tratiach nevyhnutný. Pre verejnosť je podstatná informácia, že popradskí železniční nadšenci Kométu najbližšie prevetrajú zajtra, teda v nedeľu. „O 8.45 vyrazíme z Popradu smerom na Smokovec. Ďalšie jazdy budú v zhruba dvojtýždňových intervaloch,“ doplnil Vančo s tým, že sami sú zvedaví, ako si bude ďalej Kométa počínať.

Zajtra budú cestujúcich voziť za symbolické 1 euro, ale ak sa bude niekto viezť z Popradu a v Smokovci bude čakať plno záujemcov o jazdu, budú im musieť uvoľniť miesto. „Nemyslíme to zle, len chceme, aby sa odviezlo čo najviac ľudí,“ vysvetlil Vančo. Ďalšie jazdy plánujú 18. augusta, 1. septembra a predbežne poslednú 27. septembra.

„Ďalej uvidíme, v akom stave bude Kométa. Budúce leto by sme radi robili jazdy počas prázdnin častejšie, v zime a mimo sezóny aspoň raz do mesiaca. Uvidíme,“ dodal Vančo. Presné termíny jázd a cestovný poriadok nájdu záujemcovia na stránke www.tatranskakometa.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Kométa #električka