Pre trenčianskych dôchodcov zaviedli WiFi

V zariadení opatrovateľskej služby na Piaristickej ulici v Trenčíne je spolu 137 klientov, v zariadení pre seniorov na Lavičkovej ulici 74 klientov.

14.08.2013 15:00
dôchodok. dôchodca, pracujúci, počítač Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Obe zariadenia patria mestu a bývanie v nich nie je na pomery dôchodcov práve lacné, mesačne zaplatia okolo 300 eur. Konkrétna suma sa líši podľa výmeru obytnej plochy.

„Je to dosť, z dôchodku mi zostane asi 50 eur, a skoro toľko musím dať každý mesiac na lieky,“ povedala klientka jedného zo zariadení, ktorá nechcela zverejniť meno.

Poplatok od dôchodcov však nestačí, štát dotuje pobyt každého klienta sumou 320 eur a okrem toho na prevádzku zariadenia prispieva mesto. Každému klientovi musí po zaplatení poplatku zostať aspoň 20 percent z dôchodku. Ak mu to nevychádza, musia mu na pobyt prispieť jeho príbuzní. Podľa Ladislava Pavlíka, riaditeľa Sociálnych služieb mesta Trenčín, je však takýchto prípadov málo, približne 2 – 3 v oboch zariadeniach. V súčasnosti je v poradovníku zapísaných 12 žiadateľov o umiestnenie.

V určených hodinách tu ordinuje lekárka a zabezpečená je nepretržitá zdravotná služba. Momentálne v zariadeniach prerábajú kúpeľne, upravujú bezbariérový vstup so schodovým výťahom pre vozičkárov, stavajú drevené altánky pred budovou. Klienti majú k dispozícii opatrovateľskú službu, päťkrát denne stravu, pranie osobnej aj posteľnej bielizne, žehlenie a najnovšie aj bezplatné pripojenie na internet.

„Málokto si uvedomuje, že dnešní sedemdesiatnici sa na sklonku svojej pracovnej kariéry stretli s prácou s počítačom vo svojich zamestnaniach. Mnohí z klientov sú počítačovo gramotní. Preto sme im chceli umožniť využívať počítače na mailovanie, skypovanie, pre zábavu na internetových stránkach, ale aj na získavanie užitočných informácií,“ vraví Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb v Trenčíne.

Mnohí dôchodcovia majú deti a vnúčatá, ktoré žijú v zahraničí, vo Veľkej Británii, Amerike či Austrálii. Priamo v domove dôchodcov môžu byť s nimi v styku napríklad cez Skype alebo debatovať formou videohovorov. Zatiaľ WiFi využívajú iba tí, čo majú vlastné počítače, ale o pár dní by už mali mať prístup k internetu všetci klienti. V klubovniach oboch zariadení vzniknú počítačové kútiky.

Milan Zrubec, 76-ročný posudkový lekár na dôchodku, býva v zariadení opatrovateľskej služby na Piaristickej ulici od minulého roka. On je vlastne iniciátorom myšlienky, aby sa tu zaviedlo bezplatné pripojenie na internet. V práci ešte počítač nezažil, ale domov si ho kúpil hneď, ako sa objavil na našom trhu. Teraz je odkázaný je na vozík a internet je jeho hlavným spojením so svetom.

„Zatiaľ robím len prvé kroky, zoznamujem sa s notebookom, ktorý mi dal môj mladší brat. Doma som mal stolný počítač, ten mal inú klávesnicu, musím si na to zvyknúť. Mám rodinu v Košiciach a Bratislave, skypovali sme spolu, chcem to všetko znova využiť. Vďaka WiFi budem v kontakte s rodinou. Príbuzných mám aj v Mníchove a vo Viedni. Veľmi rád lúštim krížovky, chcem vyhrať, ale nie pre seba, pre vnučku. Prijali ju na vysokú školu, a keby som vyhral tablet, chcel by som jej ho darovať,“ povedal Milan Zrubec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #wifi #Dôchodcovia