Osemsto bývalých hydinárov zostalo bez práce aj bez výplat

Viac ako 700-tisíc eur dlhuje bývalým zamestnancom aj ľuďom, ktorí sú vo výpovedných lehotách, ich bývalý zamestnávateľ veľkokrtíšska firma Hrko Holding.

14.08.2013 18:00
Veľký Krtíš, protest Foto: ,
Protestujúci bývalí zamestnanci veľkokrtíšskej firmy Hrko Holding sa prišli pred sídlo firmy opýtať, kedy uvidia svoje peniaze.
debata (30)

Tá sa dostala pred tromi mesiacmi do ekonomických problémov, následne do likvidácie, a dala výpoveď všetkým osemsto zamestnancom. Tí sa tak ocitli bez práce aj bez výplat. Niektorým firma dlhuje dva i viac platov, ale aj odstupné. Zamestnanci včera zorganizovali pred sídlom firmy protest, počas ktorého sa bývalého zamestnávateľa prišli opýtať, kedy uvidia peniaze, ktoré im zo zákona patria.

„Bez práce som od júla, firma mi dlhuje 1¤ 470 eur. Ja som už našťastie na výsluhovom dôchodku, no medzi bývalými zamestnancami sú aj ľudia, ktorí sú na tom horšie ako ja a majú už na krku exekútora. Keďže náš bývalý zamestnávateľ odmieta s nami komunikovať a nedvíha nám ani telefóny, zorganizovali sme tento protest,“ povedal organizátor stretnutia Juraj Boldog. Pred sídlo zamestnávateľa prišlo len okolo päťdesiat ľudí. Ďalší sa podľa nich báli prísť z dôvodu, že sú ešte stále vo výpovednej lehote a veria, že firma, ktorá zásobovala slovenský trh vajíčkami, sa pozviecha a v budúcnosti bude ľuďom opäť poskytovať prácu.

Aj matka piatich detí zostala na dlažbe

Medzi nespokojnými bola aj Marta Jonášová, ktorá pracovala vo firme spolu s manželom. O prácu prišli obaja. „Teraz žijeme z úspor, no už nám musia pomáhať aj rodičia. Situácia je pre nás neudržateľná,“ zdôrazňuje Jonášová. V zlej situácii sa ocitla aj 44-ročná matka piatich detí Mária Veselková. „Vo firme som odrobila pätnásť rokov. Teraz som bez práce a náš príjem do domácnosti je 216 eur. Tie dostáva môj manžel za opatrovanie príbuzného. Zostali sme úplne bez peňazí, máme dlžoby, na sekeru nakupujem už aj v obchode,“ opisuje zúfalú situáciu.

Protestujúcich bývalých zamestnancov, ale aj ďalšie stovky ľudí zamestnával Hrko Holding cez svoje dcérske spoločnosti. Tie mali sídla vo viacerých obciach okresu Veľký Krtíš, ale aj v iných regiónoch. Spoločnosť prosperovala a rozrastala sa, no začiatkom leta nečakane oznámila svoj pád. „Dostali sme sa do platobnej neschopnosti, nevedeli sme splácať úvery, preto nám banky zablokovali účty. Jednotlivé firmy sa dostali do likvidácie a museli sme dať výpovede všetkým osemsto zamestnancom, ktorí u nás pracovali buď na dohodu, alebo trvalý pracovný pomer. Peniaze na ich mzdy a odstupné žiaľ nemáme,“ konštatuje konateľka spoločnosti Hrko Holding Dana Belicová. Tá predpokladá, že ľudia uvidia svoje mzdy v horizonte asi šiestich týždňov. „To už ale bude riešiť likvidátor,“ zdôraznila.

V regióne je málo roboty a veľa nezamestnaných Likvidátorom firiem patriacich pod Hrko Holding je Vladislav Kozeňák, ktorý je jedným z vlastníkov firmy v problémoch. Na proteste bývalých zamestnancov sa nezúčastnil, podľa Belicovej bol odcestovaný. Okrem nej sa z manažmentu firmy včera na zhromaždení nespokojných ľudí neukázal nikto. Bývalí zamestnanci zdôraznili, že ľudia z vedenia firmy s nimi odmietajú komunikovať, nedvíhajú im telefóny a zamykajú dvere do budovy, v ktorej má šéfstvo kancelárie. Sľubom o doplatení miezd a odstupného neveria. „Pochybujem, že svoje peniaze ešte niekedy dostanem. Sem som prišiel len preto, aby som poukázal na zúfalú situáciu, v akej sme sa ocitli,“ zdôraznil jeden z protestujúcich.

Situáciou sa zaoberá aj úrad práce vo Veľkom Krtíši. Podľa zástupkyne riaditeľa úradu Gabriely Urbanovej Hrko Holding im ohlásil hromadné prepúšťanie v ôsmich spoločnostiach. „Ich zamestnanci sú plynule zaraďovaní do evidencie úradu práce. Naši pracovníci im poskytujú všetky potrebné informácie k získaniu podpory v nezamestnanosti,“ vysvetlila Urbanová. Nájsť si nové zamestnanie v regióne Veľkého Krtíša a okolia nebude pre už bývalých pracovníkov hydinárskeho komplexu jednoduché. Miera nezamestnanosti v regióne bola ku koncu júna 22,84 percenta, na úrade evidovali 5 586 ľudí bez práce.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Hrko Holding #hydinári #Veľký Krtíš