Obecné merače rýchlosti vodičov spomalili

Digitálne merače, ktoré striehnu na rýchlosť vozidiel vo viac ako stotridsiatich obciach Slovenska, spomalili väčšinu prechádzajúcich áut a pomohli znížiť nehodovosť.

20.08.2013 15:00
merače rýchlosti, obec, doprava, Foto: ,
Vďaka meračom rýchlosti už väčšina vodičov dodržiava predpísanú rýchlosť.
debata (1)

Nemajú však veľký vplyv na cestných pirátov. Tí vedia, že majú len informačný charakter, preto pri nich nespomaľujú a uháňajú ďalej. Také sú skúsenosti obcí, ktoré sa rozhodli investovať peniaze do tabúľ ukazujúcich vodičom ich aktuálnu rýchlosť. Starostovia si ich napriek tomu pochvaľujú. Na väčšinu vodičov vplývajú podľa nich pozitívne.

Merače rýchlosti dali obce namontovať na okrajoch obytných zón alebo na problémových úsekoch, na ktorých v minulosti často bývali nehody. V Mýtnej v okrese Lučenec striehnu na vodičov už päť rokov. Starosta obce Pavel Greksa hovorí, že merače rýchlosti majú na troch miestach. „Dva sú na okraji obce, jeden asi v strede. Odkedy ich máme, viac vodičov ako predtým dodržuje predpísanú rýchlosť. Stále sa však objavujú aj tí druhí. Cestných pirátov registrujeme najmä po nociach a počas víkendov,“ hovorí Greksa.

Merače zaznamenávajú nielen rýchlosť áut, ale aj ich počty, takže obce si môžu vývoj v cestnej premávke aj štatisticky odsledovať. V Mýtnej, kde denne prejde v oboch smeroch až 16-tisíc áut, z toho veľa kamiónov, tak vedia, kedy prechádza obcou najviac áut a kedy vodiči najčastejšie prehliadajú predpísanú päťdesiatku. „Merače však význam určite majú. Odkedy ich máme, počty nehôd u nás klesli na minimum,“ zdôraznil starosta Mýtnej.

Dopravný analytik Ján Bazovský považuje merače rýchlosti za prínos v doprave, no keďže majú iba informatívny význam, cestných pirátov nezastavia. „Na tých by nemalo vplyv, ani keby bola rýchlosť v obciach meraná laserovou puškou,“ zdôraznil. Užitočnosť meračov však vidí v reakcii väčšiny vodičov, ktorí keď zbadajú na tabuli ukazovateľ rýchlosti, automaticky dávajú nohu na brzdový pedál. „Výhodou meračov je aj to, že je z nich viac výstupov ako iba informácia o aktuálnej rýchlosti. Vďaka nim vedia obce zistiť aj špičku v premávke,“ podčiarkol. Pridal aj ďalší postreh. Aj keď sa to nezdá na prvý pohľad logické, merače zrýchlili premávku v obciach. Vodičov, ktorí idú príliš pomaly, upozornia, že môžu pridať, a to pomáha plynulosti premávky.

Krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová doplnila, že merače majú na vodičov veľký psychologický vplyv. „Slúžia však len ako informácia pre vodiča, nie políciu,“ podčiarkla. Na zastavovanie a pokutovanie cestných pirátov používa polícia vlastné certifikované merače rýchlosti.

V obci Pôtor v okrese Veľký Krtíš sa rozhodli dva merače rýchlosti kúpiť len vlani v lete a už teraz tvrdia, že investícia sa im oplatila. „Neboli síce lacné, stáli 4¤700 eur, no odsúhlasilo ich zastupiteľstvo a dodávateľ nám umožnil uhradiť ich v splátkach, nie naraz. Kúpili sme ich preto, že vodiči u nás pravidelne prekračovali rýchlosť. Z oboch strán sa do obce vchádza po zjazdoch z kopca, takže sa to premietlo aj v rýchlosti. Mávali sme tu nehody, pred niekoľkými rokmi aj smrteľnú. Odkedy máme merače rýchlosti, je situácia lepšia. Rýchlosť prekračuje menej áut a ich prínos je evidentný napriek cestným pirátom, ktorí občas Pôtrom prefrčia,“ zdôraznil starosta obce Branislav Laco.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #rýchlosť #digitálne merače