Obce naleteli podvodníkom, prišli o tisíce eur

Viaceré obce na Považí sa obávajú, že sa stali obeťou podvodu. Občianskemu združeniu Detský parlament zaplatili tisícky eur a za ne mali dostať tovar v oveľa vyššej hodnote.

22.08.2013 14:00
Peter Regina Foto: ,
Tu sa už od júna mali hrať deti na novo zariadenom ihrisku, doteraz z objednanej zostavy neprišiel ani kus, ukazuje Peter Regina.
debata (7)

Objednali si u nich predovšetkým zariadenia detských ihrísk a nábytok pre obecné úrady. Dostali však len časť, prípadne vôbec nič. Občianske združenie sa bráni, že aj ono je obeťou podvodu, pretože niekto iný vystupuje v jeho mene. Obe strany sú rozhodnuté obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.

Ešte v decembri minulého roka prekvapil Evu Hejdukovú, starostku obce Tuchyňa v okrese Ilava, telefonát z Detského parlamentu. Emilio Nagy sa jej predstavil ako štatutár tohto združenia a ponúkol pomoc obci formou daru. Podmienkou bola finančná spoluúčasť. Ak ju obec zaplatí, združenie jej daruje tovar v oveľa vyššej hodnote.

„S poslancami sme sa dohodli, že by sme potrebovali vybavenie do kuchyne materskej školy od lyžičiek cez príbory až po hrnce. Potom sme objednali komody a police, na obecný úrad stoličky. Tieto veci nám o týždeň doručili. Všetky boli nové, ešte zabalené, nepoužité. Všetko sme využili,“ vraví Eva Hejduková.

Finančná spoluúčasť obce bola 1¤600 eur, od Detského parlamentu prišla darovacia zmluva na 3¤900 eur. Celková hodnota tovaru, čo mala obec dostať, bola teda 5¤500 eur. Prišiel jej však tovar len za asi 1¤300 eur, teda ani nie v tej hodnote, čo zaplatila. Ďalšie objednané veci nechodili, namiesto nich sa starostka dočkala len sľubov.

„Zneužil ma a ja som ho v dobrej viere odporúčala aj ďalším obciam. Emilio Nagy sa na nich nakontaktoval, kolegovia mu naleteli tak ako aj ja. Ale to sme zistili až neskôr,“ povedala starostka.

Od svojej kolegyne sa o Detskom parlamente dozvedel aj Peter Regina, starosta obce Dolné Kočkovce v Púchovskom okrese. Občianske združenie mu ponúklo vybavenie detského ihriska. Podmienkou bolo, že obec dá 50 percent a ďalších 50 percent získa formou daru od Detského parlamentu. V apríli obec uhradila dohodnutú spoluúčasť 3¤000 eur a dostala darovaciu zmluvu na ďalších 3 000 eur. Z celkovej zostavy za 6¤000 eur však obec nedostala ani kus.

„Som starostom tretie volebné obdobie, ale s takýmto niečím som sa ešte nestretol. Oklamali nielen mňa a poslancov, ale najmä deti,“ zdôraznil Peter Regina. Podobné skúsenosti má aj Jozef Karas, starosta obce Horná Breznica. Obec uhradila spoluúčasť 2¤500 eur a mala dostať tovar za 4¤500 eur. Prišla však len malá časť, 80 objednaných stoličiek. Nasledoval rovnaký scenár, aký popisujú aj predchádzajúci starostovia: telefón nikto nedvíhal, na e-maily nikto neodpovedal, doporučený list sa vrátil ako neprevzatý.

Emilio Nagy z Detského parlamentu tvrdí, že sám sa stal obeťou podvodníkov, ktorí pošpinili meno Detského parlamentu. Niekto iný vraj vystupuje pod jeho menom a uzatvára s obcami zmluvy ako štatutár ich občianskeho združenia. „Podvodníci uzatvárajú s obcami zmluvy a pýtajú od nich peniaze. Máme doklady o tom, že finančné prostriedky boli poukazované na čísla účtov, ktoré nepatria Detskému parlamentu. Riešime to s právničkou a dávame to priamo na prokuratúru,“ bráni sa Emilio Nagy.

Jeho slová potvrdila aj Elena Szabóová, starostka obce Starý Hrádok v okrese Levice. Vraví, že jej začiatkom augusta zavolal nejaký muž, ktorý sa predstavil ako Emilio Nagy z Detského parlamentu. Jeho ponuka bola lákavá: obec zaplatí spoluúčasť 1¤000 eur a dostane tovar v hodnote 10-tisíc eur. Starostka si na polícii overila, že existuje združenie Detský parlament a jeho štatutárom je Emilio Nagy, tak obec tisíc eur zaplatila. Až neskôr zistila, že asi naletela podvodníkom a že sa niekto vydával za skutočného Emilia Nagya.

Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, je presvedčená, že predstavitelia obcí si mali pred uzatvorením zmluvy dôkladnejšie preveriť obchodného partnera. „Pri narábaní s verejnými prostriedkami je namieste veľká obozretnosť. Nie je tiež bežné, že sa platí vopred, to je vždy podozrivé,“ dodala Balážová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #obce #Považie