Pokuta za nelegálne zbúranie domu? Necelých 830 eur

Rodinný dom v Považskej Bystrici zbúral jeho nový majiteľ bez povolenia, a to aj napriek upozorneniam stavebného úradu a mestskej polície.

26.08.2013 13:00
Pastorek Foto: ,
Pavol Pastorek, spolumajiteľ štvorbytovky, hovorí o škodách, ktoré spôsobilo nelegálne zbúranie susediaceho rodinného domu.
debata (17)

Jediná sankcia, ktorá mu za to hrozí, je pokuta maximálne do 830 eur. Podľa považskobystrického mestského úradu je takýto postup majiteľa unikátny.

„S takýmito prípadmi sa nestretávame, preto nás postup stavebníka veľmi prekvapil. Keď chce stavebník využiť pozemok, na ktorom je schátralá stavba, tak sa spravidla príde poradiť. V praxi sa skôr stretávame s prípadmi, že o stavbu nie je záujem, a tá schátra. Ale s tým, že existuje stavba celkom schopná a majiteľ ju odstráni bez povolenia, s tým som sa ešte nestretla, je to unikát,“ zdôraznila Tatiana Kozárová, prednostka Mestského úradu v Považskej Bystrici.

Rodinný dom stál na Železničnej ulici pod novým diaľničným viaduktom. Jednou stenou sa dotýkal susednej štvorbytovky a jej majitelia sa teraz sťažujú, že búranie ich nehnuteľnosť poškodilo. "Náš dom je asi nešťastne postavený. Najskôr sme prežívali strašné trápenie v súvislosti s diaľnicou, keď búračky aj nové stavby boli na dennom programe. Keď sa toto trápenie skončilo, prišlo búranie domu v tesnom susedstve. Tento dom bol doslova prilepený na našu štvorbytovku.

Majiteľ nerešpektuje naše výhrady, nechce po sebe urobiť žiadne úpravy, odstrániť škody, čo spôsobil na našom dome. Poškodená je omietka nášho domu aj zateplenie z oboch strán," sťažuje sa Pavol Pastorek, spolumajiteľ štvorbytovky. Podľa Pastorka sa búranie začalo 23. júla. Nový majiteľ im neoznámil žiadne búracie práce, a keď boli otrasy neznesiteľné, susedia sa obrátili na mestský úrad a mestskú políciu.

„Policajti spolu s pracovníkmi úradu spísali zápisnicu a upozornili, že búranie je nelegálne. Na chvíľu sa búranie zastavilo, len čo policajti a úradníci odišli, práce opäť pokračovali,“ pokračuje Pastorek.

Právnik Vladimír Žitník, majiteľ zbúraného rodinného domu, sa k prípadu nechce vyjadrovať s odôvodnením, že sú to jeho súkromné záležitosti. Nechcel ani vysvetliť, prečo sa tak ponáhľal so zbúraním, že nečakal na povolenie stavebného úradu. „Bude sa to riešiť v zmysle stavebného zákona a následne bude vydané rozhodnutie. Neviem o žiadnej škode, ktorú by som mal spôsobiť susedom,“ povedal Žitník.

Tatiana Kozárová potvrdila, že zamestnanci stavebného úradu spoločne s policajtmi upozornili pracovníkov, ktorí vykonávali búranie, že nesmú ďalej pokračovať, kým nebude vydané rozhodnutie na odstránenie stavby. Tento príkaz však pracovníci nerešpektovali. Na druhý deň úrad zistil, že stavbu odstránili až po základy. „Stavebný úrad bude pokračovať v zmysle stavebného zákona, to znamená, že predvolá stavebníka na priestupkové konanie. Podľa zákona je možná pokuta až do výšky 829,84 eura,“ dodala prednostka mestského úradu.

Po udelení pokuty úrad vydá majiteľovi zbúranej nehnuteľnosti potvrdenie, že stavba je odstránená a na základe tohto potvrdenia si majiteľ bude môcť zariadiť potrebné úkony v katastri a na liste vlastníctva. Podľa Vladimíra Špánika, predsedu Združenia občanov miest a obcí Slovenska, takúto pokutu môže majiteľ považovať za prijateľný poplatok za možnosť expresného zbúrania. Na vydanie právoplatného povolenia by musel čakať 30 až 45 dní.

„Tento prípad názorne vykresľuje situáciu v samospráve. Pri symbolických sankciách sa dajú výborne obchádzať zákony. Skončilo sa to tak, že sa to majiteľovi oplatilo. Preto vítame nový stavebný zákon, ktorý bude podstatne prísnejší. Bohužiaľ, v našej spoločnosti dobré slovo akoby neplatilo, preto sú potrebné vyššie pokuty, aby zákony neboli bezzubé,“ dodal Špánik.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Považská Bystrica #búranie