Obuvnícky priemysel sa z Partizánskeho takmer vytratil

V bývalých obuvníckych závodoch v Partizánskom v súčasnosti pracuje okolo 4 700 ľudí. Závody 29. augusta v časoch komunizmu pritom zamestnávali viac ako 12-tis. občanov. Tradičný obuvnícky priemysel sa z mesta takmer vytratil.

26.08.2013 08:55
Partizánske, Tomáš Baťa Foto: ,
V Partizánskom stojí socha Tomáša Baťu.
debata (1)

„Čo tak trošku Partizánskemu chýba, čo odišlo z priestorov bývalých závodov, je najmä strojáreň a samozrejme, výroba obuvi. Dnes sa tu vyrába predovšetkým gumotextilná obuv a lídrom v tejto obuvi je Novesta, ktorá zamestnáva takmer 500 ľudí,“ povedal primátor mesta Jozef Božik. V hnedom parku funguje aj niekoľko desiatok firiem, ktoré zamestnávajú od 50 do 150 ľudí.

Nezamestnanosť v okrese Partizánske sa pohybuje okolo 13,5 percenta. „Zatiaľ o veľkých investoroch smerujúcich sem neviem, s výnimkou firmy Gotec, ktorá prichádza mimo areálu hnedého parku,“ informoval Božik. Nemecký investor, má vytvoriť pracovné miesta pre 80 až 100 ľudí, zaoberá sa povrchovou úpravou kovov pre automobilový priemysel.

Hnedý priemyselný park začal vznikať v roku 1938, rovnako ako samotné Partizánske. Neskôr získal meno Závody 29. augusta. V 70. rokoch tu vyrábali vyše 25 miliónov párov obuvi. Do súkromných rúk prešiel v 90-tych rokoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Partizánske #obuv #topánky