Ťažiari hrozia arbitrážou

Slovensku zrejme hrozí ďalšia medzinárodná arbitráž za 20 miliónov eur. Týka sa zastaveného prieskumu k ťažbe uránu pri Košiciach.

27.08.2013 11:00
debata

Ministerstvo životného prostredia totiž vyhovelo protestu Generálnej prokuratúry, na ktorú sa obrátili košickí aktivisti, a zrušilo rozhodnutie z januára tohto roka o predĺžení lehoty prieskumného územia uránových a iných rúd v lokalite Kurišková na vykonávanie geologických prác. To sa nepáči kanadskej spoločnosti European Uranium Resources, ktorá prostredníctvom firmy Ludovika Energy vykonáva prieskum na výskyt uránu pri Košiciach už takmer siedmy rok.

Spoločnosť Ludovika Energy tvrdí, že včera poslala na ministerstvo odvolanie proti jeho rozhodnutiu z augusta tohto roka. Rezort má teraz 60 dní, aby reagoval. Ak nezmení svoj postoj, kanadský investor sa chce obrátiť na medzinárodné súdy, a tak ochrániť svoju investíciu, ktorá sa doteraz podľa neho vyšplhala na 20 miliónov eur.

Podľa ministerstva životného prostredia celý proces ešte nie je ukončený. „Rozhodnutie ministra o proteste Generálnej prokuratúry nateraz nie je právoplatné. Keďže spoločnosť Ludovika Energy podala odvolanie voči tomuto rozhodnutiu, o rozklade rozhodne minister životného prostredia na odporúčanie rozkladovej komisie. O ďalších krokoch je v tejto chvíli predčasné hovoriť,“ povedal hovorca rezortu Maroš Stano.

Spoločnosť European Uranium Resources v decembri minulého roka podpísala s ministerstvom hospodárstva memorandum o porozumení. To stanovuje podmienky, za ktorých firma môže so štátom spolupracovať v rozvíjaní projektu Kurišková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #urán #ťažiari #arbitráž