Dobrí ľudia pomohli, Anička a Miška môžu ísť do školy

Už sa nevedia dočkať. Šesťročné dvojičky Anička a Miška Veselkové z Novej Vsi v okrese Veľký Krtíš budú od budúceho pondelka patriť medzi najšťastnejšie prváčky.

27.08.2013 15:00
veselkovci, deti, zmrzlina, koláč Foto: ,
Zmrzlinu či nanuk si dievčatá Veselkové v toto leto dovoliť nemohli, ale dobrý koláč od mami na ich tanieroch nechýbal.
debata (1)

Do lavíc Základnej školy v Želovciach si sadnú i napriek tomu, že ich rodičia ešte pred niekoľkými dňami uvažovali, že im nástup do školy o rok odložia. Dôvodom bola zlá finančná situácia rodiny. Jozef a Mária Veselkovci nemali za čo kúpiť dievčatám ani aktovky, nieto ešte ďalšie pomôcky do školy. Po uverejnení ich smutného príbehu v denníku Pravda sa situácia v rodine Veselkovcov, ktorá má osem detí, z toho tri dospelé, otočila. Malá Anička a Miška tak neprídu o veľkú chvíľu v prvý deň v škole.

Rodina Veselkovcov, ktorá má okrem budúcich prváčok aj päťročné dvojčatá a 12-ročnú dcéru, sa dostala do problémov po tom, čo zamestnávateľ Márie Veselkovej išiel do likvidácie, zamestnancom dal výpovede a od júna im nezaplatil mzdu. Rodina s deťmi a otcovou postihnutou sestrou žila posledné mesiace z príjmu 616 eur. Nemala peniaze na platenie účtov, dlhovala elektrárňam, vodárom, nesplácala úver. Jedna z dvoch bánk, kde majú účet, ho preto zablokovala. Veselkovci zostali v zúfalej situácii, ktorá sa vyhrotila tak, že ich deti nemali nastúpiť do školy.

Situácia rodiny zaujala nielen redaktorov denníka Pravda, ktorí im poslali finančný dar, ale do redakcie sa ozvali aj čitatelia, ktorí sa im tiež rozhodli pomôcť. Pani Veselková tak má aspoň na chvíľu dôvod na radosť. „Článok o nás vyšiel v sobotu a prvé prekvapenie nás čakalo hneď v pondelok. Prišiel nám list od anonymnej darkyne, v ktorom sme našli sto eur. Od prekvapenia mi vyhŕkli slzy a nevedela som sa spamätať. Neznáma pani nám ich podarovala bez toho, aby za to niečo čakala. Nepoznáme jej meno, tak jej aspoň touto cestou ďakujeme,“ hovorí 44-ročná Mária Veselková. Za časť peňazí ešte v ten deň kúpila školské tašky a peračníky pre budúce prváčky. „Od začiatku prázdnin nehovorili o ničom inom, len kedy už konečne budú mať aktovky. Tak sme sa rozhodli ich želanie z daru hneď splniť,“ povedala. Anička aj Miška sa už tešia na pani učiteľky.

K ďalším dobrým ľuďom patrí aj Slovenka, ktorá už dlhšie žije vo Švajčiarsku. „Telefonovala mi pani zo Švajčiarska, že ju náš príbeh zaujal a pošle nám balík so šatstvom. Mal by nám prísť tento týždeň,“ teší sa matka. „Som nesmierne šťastná a ďakujem všetkým dobrým ľuďom,“ odkazuje pani Veselková. Za peniaze, ktoré rodina dostala, chce deťom nakúpiť potrebné pomôcky do školy a splatiť dlhy.

Malá Anička a Miška vďaka pomoci neprídu o... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
veselkovci, žiačky, prváci, Malá Anička a Miška vďaka pomoci neprídu o veľkú chvíľu v prvý deň v škole.

Pomohol aj starosta obce Štefan Paholík, ktorý zašiel za ešte stále zamestnávateľom pani Veselkovej a loboval u neho, aby pani Veselkovej vyplatil aspoň časť meškajúcej mzdy. Podarilo sa a Mária dostala dvesto eur. A tak Veselkovci postupne vyplatili 240-eurový dlh voči elektrárňam. No najviac ich potešilo, že firma, ktorá živiteľku rodiny prepustila, starostovi sľúbila, že pani Veselkovú zamestná v novej spoločnosti, ktorú založila.

„Všetkým touto cestou ďakujem. Dúfam, že najhoršie už máme za sebou a že naša situácia sa začne zlepšovať. A že také letné prázdniny ako boli tieto, už naše deti nezažijú. Pre nedostatok peňazí sme s deťmi nemohli ísť na plánovaný výlet do zoologickej záhrady, neboli sme ani na kúpalisku, ba dokonca ani na nanuku či zmrzline. Celé prázdniny sa hrali iba doma na dvore a zmrzlinu som sa im snažila vynahradiť aspoň pečením koláčov z doma vypestovaných surovín,“ dodala Veselková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Veselkovci #zbierka