Žilina predáva kórejskú dedinu

Najzadlženejšiemu slovenskému mestu hrozí ďalší niekoľkomiliónový dlh. Žilina totiž musí vrátiť štátu 16,8 milióna eur, za ktoré ešte v roku 2006 postavila pre manažérov automobilky Kia kórejskú dedinu v neďalekých Krasňanoch.

28.08.2013 10:00
Kia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (29)

Mesto ponúklo dedinu na predaj automobilke. Zatiaľ sa však nedohodli na cene. „Môžem potvrdiť záujem spoločnosti Kia Motors Slovakia o odkúpenie obytného súboru v Krasňanoch, rozhodujúcimi však pre nás budú podmienky predaja, ako aj samotná kúpna cena,“ reagoval hovorca automobilky Jozef Bačé.

Žilinský primátor Igor Choma tvrdí, že náklady na výstavbu boli 16,8 milióna eur, automobilka podľa neho núka menej. „Ak súdnoznalecký odhad, ktorý si dá spracovať Kia, môže hovoriť o 12 alebo 13 miliónoch, môže vzniknúť otázka, čo s tým rozdielom. Mesto nemá peniaze na to, aby opäť splácalo nejakú ďalšiu podlžnosť z minulosti. Ale na druhej strane neviem ani garantovať, ako sa k tomu postaví vláda, či bude ochotná ten rozdiel nejakým spôsobom zlikvidovať, alebo či zostane tá záťaž na meste,“ povedal Choma.

Ak sa mesto s automobilkou nedohodne, v januári na predaj dediny vyhlási verejnú súťaž. V prípade, že radnica dostane lepšiu ponuku od niekoho iného, kórejskí manažéri sa budú musieť sťahovať. V kórejskej dedine v Krasňanoch by malo v 65 bytoch bývať takmer sto manažérov automobilky Kia. V oplotenom areáli majú okrem piatich rodinných domov a ôsmich štvorbytoviek k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou, bazén a ihriská.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #dedina #krasňany