Po rokoch sa v Podvaží konečne dočkajú pitnej vody

Časť obyvateľov Považskej Bystrice je stále odkázaná na vlastné studne, v ktorých je zdravotne nevyhovujúca voda.

02.09.2013 15:00
podvažie, potrubie, pitná voda, Foto: ,
Uplynulý utorok vykopali v Podvaží prvú ryhu pre vodovodné potrubie.
debata

Táto situácia by sa mala o pár mesiacov zmeniť, minulý týždeň tu po rokoch odkladania začali konečne budovať verejný vodovod.

Podvažie je jedinou časťou Považskej Bystrice, kde ešte nie je vodovod, pritom tu žije vyše 500 ľudí. Tí používajú vodu z vlastných studní, mnohé sú však znečistené. Niekde presakujú do studní splašky, inde je vo vode veľa dusičnanov.

V roku 2008 podalo mesto žiadosť o pridelenie nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov a uskutočnilo aj verejné obstarávanie. Projekt bol úspešný. Po administratívnej kontrole však ministerstvo životného prostredia zistilo, že bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a v októbri 2010 výstavbu vodovodu zastavilo. Medzitým však už mesto podpísalo zmluvu o stavbe vodovodu so spoločnosťou Schott, a tá nechcela od zmluvy odstúpiť. Po nekonečných rokovaniach s ministerstvom aj so spoločnosťou Schott sa konečne ľady pohli a zdá sa, že v Podvaží predsa len voda potečie.

„Úrad pre verejné obstarávanie skonštatoval, že k pochybeniu pri súťaži došlo, ale toto pochybenie nemalo vplyv na výsledky súťaže. Ministerstvo finančné prostriedky uvoľnilo a teraz začíname stavať vodovod, ktorý zvýši komfort obyvateľov,“ vraví považskobystrický primátor Karol Janas.

Dôvodom na zastavenie financovania projektu mala byť podmienka, aby všetci uchádzači predložili potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu pri výkone povolania, alebo potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu podnikateľa. Celkové náklady na stavbu sú 966-tisíc eur, väčšinu nákladov zaplatí Európska únia, mesto má päťpercentnú spoluúčasť. Vodu privedú do Podvažia zo susednej Šebešťanovej potrubím dlhým vyše 1,7 kilometra. „Potrubie v samotnej rozvodnej sieti bude mať dĺžku takmer 2 589 metrov. Stavbu by sme chceli ukončiť do februára budúceho roka. Dovtedy musia mať občania trpezlivosť so stavebnými mechanizmami na úzkych uliciach. Chceme ich zachovať prejazdné, aj keď sa bude pracovať,“ povedal stavbyvedúci Milan Dedič.

Prípojky k jednotlivým domom si budú musieť zaplatiť ich majitelia, čo je pre niektorých obyvateľov Podvažia veľká prekážka. „Je to aj dosť drahé, počul som, že by som mal zaplatiť za pripojenie okolo 400 eur. Keď dostávam 300 eur dôchodok, kde na to zoberiem? To je len na to, aby som vyžil. Mám studňu, ale či je v nej dobrá voda? Tu na Podvaží nemá asi nikto dobrú vodu,“ hovorí Pavol Bednár, dôchodca z Podvažia.

Väčšina miestnych obyvateľov však vodovod víta. Miroslav Šulavík vraví, že rád zaplatí za prípojku, aby mal dobrú vodu. Doteraz už musel investovať do čistiarne vody a každý rok platí 100 až 150 eur za výmenu filtrov. Aj dôchodca Milan Lukáč sa chce pripojiť na vodovod, aby mal istotu, že nezostane bez vody. Miestne studne totiž občas vysychajú. „Chceme sa pripojiť na obecný vodovod, pretože my máme zlú vodu. Veľakrát sme si museli ísť nabrať vodu na obecnú studňu, ktorá je pri ceste. Kedysi, keď sme boli deti, ani sme neregistrovali, či je voda zlá alebo nie. Teraz už cítiť na chuti tej vody, že nie je v poriadku,“ dodala Lenka Brončeková z Podvažia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #podvažie #potrubie