Obrazy z kalvárie možno skončili v šrote

Skončili vzácne obrazy z modrokamenskej kalvárie v zberni starého železa? Alebo u zberateľa starožitností? Takéto otázky si kladú obyvatelia Modrého Kameňa, ktorých pohoršila krádež piatich obrazov krížovej cesty.

04.09.2013 12:00
debata (1)
Kovové platne s namaľovanými výjavmi krížovej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
04-kalvaria 4X Kovové platne s namaľovanými výjavmi krížovej cesty sú nenávratne preč. Zostali len prázdne betónové kaplnky.

Boli vo výklenkoch kaplniek kalvárie, ktorá je na zozname národných kultúrnych pamiatok a nachádza sa v kopcovitom teréne nad modrokamenským hradom.

Obrazy s výjavom Očistca, Posledného súdu, Zmŕtvychvstania Krista Pána, Anjela strážcu a Útočišťa hriešnikov sa z kalvárie strácali postupne. Krádež posledných dvoch sa datuje do posledných týždňov. Riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni Helena Ferencová vysvetľuje, že obrazy boli súčasťou piatich staníc, ktoré postavili do už existujúcej kalvárie v období rokov 1862 až 1864. Namaľoval ich Ján Hofrichter v Budapešti.

Kalvária s prvými zastaveniami a obrazmi namaľovanými na plátne vznikla už v 18. storočí. „Prvá zmienka o jej existencii pochádza z roku 1789. Založil ju gróf Pavol II. Balaša, majiteľ modrokamenského panstva, približne v polovici 18. storočia a umiestnil ju do tufových brál na úpätí jedného z vŕškov Krupinskej planiny, dnes nazývaného Kalvársky vrch,“ spresnila Ferencová.

Po zlodejoch obrazov pátra polícia. Krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová hovorí, že už začali trestné stíhanie pre prečin krádeže. „Zlodeji ukradli päť kovových platní s namaľovanými biblickými výjavmi krížovej cesty vo veľkosti 120 krát 60 centimetrov. Krádežou vznikli škody vyčíslené na 2 500 eur,“ zdôraznila Faltániová.

Primátor Modrého Kameňa Aladár Bariak poznamenáva, že mesto získalo kalváriu do svojho majetku len pred niekoľkými rokmi. Jednotlivé zastavenia sú postavené na pôde, ktorej vlastníkom je Lesná a pasienková spoločnosť Modrý Kameň. Kalvária bola zanedbaná a v minulosti sa o ňu dlho nikto nestaral. „My sme sa ju rozhodli zrekonštruovať a vypracovali sme projekt jej obnovy. Plánovali sme opraviť nielen kaplnky a zastavenia krížovej cesty, ale urobiť aj prístupovú cestu, osvetlenie a ozvučenie. Trikrát sme sa uchádzali o získanie peňazí z eurofondov, no neuspeli sme ani raz. Oprava mala stáť okolo 400-tisíc eur,“ povedal Barjak.

Kalváriu rokmi ničil nielen čas, ale aj vandali a zlodeji. Ochrániť pred nimi pamiatku so vzácnymi obrazmi bolo nemožné. „Kalvária stojí v rozľahlom kopcovitom teréne za mestom. Keby tam bol aj nejaký strážnik, nemal by šancu ustriehnuť všetky zastavenia krížovej cesty. A zriadiť tam kamerový systém? Nemáme peniaze ani na inštalovanie kamier v centrálnych zónach mesta, kde by sme ich naozaj potrebovali. Nieto ešte na kalvárii,“ dodal Bariak. Odhaduje, že obrazy mohli ukradnúť zlodeji, ktorých viac ako diela mohli zaujímať kovové platne, na ktorých boli namaľované. Skončiť mohli v kovošrote.

O získanie kalvárie prejavila záujem rímskokatolícka cirkev. Podľa Bariaka už prevod majetku odsúhlasili aj poslanci mestského zastupiteľstva, uskutoční sa ešte v tomto roku. Pútnici a turisti nad konaním zlodejov nechápavo krútia hlavami. „Na Slovensku sa už neukradne asi naozaj iba to, čo sa ukradnúť nedá,“ skomentovala konanie zlodejov Marta Bernárová z Veľkého Krtíša, ktorá teraz pracuje v Nemecku a domov prišla iba na skok. Návštevu rodiska si chcela spestriť prehliadkou modrokamenskej kalvárie. Odchádzala z nej sklamaná.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #obrazy #kalvária