Ftáčnik zverejnil svojich nominantov do podnikov mesta

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik zverejnil zoznam svojich nominantov do podnikov mesta. Primátor nominoval manažérov do Dopravného podniku Bratislava, Bratislavskej integrovanej dopravy, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a spoločností Odvoz a likvidácia odpadu a Metro Bratislava. Informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

04.09.2013 12:23
debata (1)

Do Dopravného podniku Bratislava nominoval Ftáčnik člena predstavenstva Bronislava Weigla, do Metra Bratislava člena predstavenstva Františka Deja a člena dozornej rady Karola Fajnora, do Bratislavskej integrovanej dopravy člena predstavenstva Stanislava Brečku, do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti člena predstavenstva Rastislava Gajarského a do spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu nominoval členku predstavenstva Jarmilu Melichárkovú a člena dozornej rady Ivana Kulhanyho.

Podľa Andrassyho považuje Ftáčnik zverejnenie nominantov za naplnenie svojho prísľubu, ktorý smeruje k zvýšeniu transparentnosti a verejnej kontroly zodpovednosti primátora a poslancov, ako aj politických strán za tie personálne nominácie, ktoré boli legitímnym spôsobom schválené v bratislavskom zastupiteľstve.

„Zodpovednosť za fungovanie mestských obchodných spoločností nesie nielen primátor, ale aj poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, čiže aj politické strany, ktoré poslanci reprezentujú. Podľa zákona totiž schvaľovanie členov riadiacich i kontrolných orgánov mestských podnikov je na návrh bratislavského primátora v rukách zastupiteľstva,“ informoval Andrassy.

Po komunálnych voľbách v roku 2010 navrhol primátor Ftáčnik, aby do riadiacich orgánov mestských spoločností neboli nominovaní poslanci ako v minulosti, ale manažéri, ktorých úlohou bude zlepšiť hospodárenie podniku. Poslanci mali vykonávať výlučne kontrolnú funkciu v dozorných radách podnikov. „V tejto otázke prišlo k zhode medzi primátorom a politickými stranami zastúpenými v mestskom zastupiteľstve. Z časových dôvodov nebol prijatý návrh primátora, aby obsadzovanie postov v riadiacich orgánoch spoločností bolo na základe výberových konaní. Preto ich navrhovali jednotlivé poslanecké kluby politických strán,“ povedal Andrassy a dodal, že poslanecké kluby akceptovali požiadavku primátora Milana Ftáčnika, aby aj on mal právo navrhnúť jedného člena riadiaceho, prípadne jedného člena kontrolného orgánu mestského podniku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ftáčnik #nominanti #podniky #Magistrát