V okrese Dunajská Streda vzniklo niekoľko požiarov, podozrivého zadržali

V priebehu štvrtka zaznamenali v okrese Dunajská Streda päť požiarov slamy a stohov slamy, pri ktorých zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z hasičských staníc v Dunajskej Strede a Veľkom Mederi.

06.09.2013 19:35
debata

Na zásahovú činnosť nasadili 17 kusov hasičskej techniky a 39 príslušníkov. Na likvidácii požiarov sa podieľali aj príslušníci dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) z viacerých obcí. Celkovú škodu predbežne vyčíslili na 105.200 eur, pričom hasiči uchránili majetok za 105.200 eur, informoval zastupujúci hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Tomáš Bílik. V súvislosti s požiarmi polícia zadržala podozrivú osobu. „Príčina vzniku požiarov je v štádiu vyšetrovania,“ konštatoval.

V areáli poľnohospodárskeho družstva v Trstenej na Ostrove išlo o požiar v pokročilom štádiu stohu slamy, kde hasenie bolo neúčinné. Príslušníci HaZZ evakuovali poľnohospodársku techniku. Vznikla škoda za tisíc eur, uchránili sa hodnoty za 3-tisíc eur.

K ďalšej udalosti došlo vo večerných hodinách v Gabčíkove – Čierny Les, smerom na obec Pataš. „Išlo o požiar lisovanej slamy. Likvidácia požiaru bola taktiež neúčinná,“ konštatoval Bílik s tým, že hasiči sa sústredili na zamedzenie šíreniu požiaru, keďže v tesnej blízkosti požiaroviska sa nachádza kukuričné pole a stromoradie (vetrolam). Požiarom boli tiež ohrozené hospodárske budovy a obytné domy, ktoré sa nachádzajú asi 200 metrov od požiaru stohu. Na miesto sa dostavil zisťovateľ príčin vzniku požiaru. Škodu vyčíslili na 7 500 eur, uchránené hodnoty na 2-tisíc eur.

Slama horela aj v Medveďove. „Išlo o rozsiahly požiar dvoch stohov slamy, vzdialených od seba približne 50 metrov. V blízkosti sa nachádza pole s kukuricou a stromoradie,“ priblížil hovorca. Na zdolanie požiaru privolali jednotku DHZ Čiližská Radvaň, ktorá po lokalizácii požiaru zabezpečovala monitorovanie a sledovanie dohárania na požiarovisku. Stohy slamy oborali pomocou traktorov, čím sa zamedzilo šíreniu požiaru do okolia. Škody dosiahli 30-tisíc eur.

Hasiči zasahovali do piatkového rána aj vo Veľkom Mederi, v osade Nový Dvor. Zasahujúcim hasičským jednotkám sa podarilo uhasiť jeden zo stohov slamy, hasenie druhého stohu bolo už neúčinné. Škodu vyčísli na 66-tisíc eur, uchránené hodnoty vo výške 100-tisíc eur.

Aj v obci Padáň horela lisovaná slama. "Veliteľ zásahu vyžiadal pracovný stroj, ktorý mal vykonať rozobratie stohu. Požiar sa však rýchlo šíril a hasenie bolo neúčinné. Miesto požiaru odovzdali príslušníkom DHZ Dolný Štál a DHZ Padáň, ktorí vykonávali dohášanie a následné sledovanie požiaroviska.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #oheň #Požiare