Na Rímskych hrách v Rusovciach bojujú gladiátori

Do obdobia starovekého Ríma sa v sobotu 7. septembra popoludní preniesli návštevníci antickej Gerulaty v bratislavských Rusovciach. Už po 15.-krát sa tam uskutočňujú Rímske hry. Prinášajú ukážky bojov gladiátorov, návštevníci sa majú možnosť zoznámiť aj s tým, ako pracuje archeológ.

07.09.2013 09:10
gladiátor, gladiátori, rímske hry, rím, koloseum Foto:
Ilustračné foto
debata

„Program sa začína o 14.00 špeciálnym výkladom pre deti, ktoré po prednáške dostávajú certifikát odborníka na dejiny Gerulaty. Podmienkou je vyplnenie interaktívneho listu, s ktorým pracujú počas vlastnej prednášky,“ uviedla Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy (MMB).

V priestore Gerulaty sú v sobotu pripravené hry pre deti aj ich rodičov. Vrh oštepom, trúbenie na legionárskej trúbe, návštevníci sa učia čítať rímske citácie, počítať ako dávni Rimania alebo sa môžu zapojiť do výcviku legionárov. Archeologička Jaroslava Schmidtová návštevníkom ukazuje, ako sa určujú nálezy a vysvetľuje, s akými nástrojmi archeológ pracuje. Na podujatí nechýba ani určovanie potravín, tzv. Rímske chute a prednášky o rímskych zbraniach. Vyvrcholením programu je vystúpenie skupiny Tostabur s komentovanými vstupmi o 16.00 s ukážkami gladiátorských bo­jov.

V Gerulate je výstava o možných podobách tohto areálu s okolím, kde je plánovaná rozsiahla rekonštrukcia. Za týmto účelom bola vypísaná urbanisticko-architektonická súťaž na vytvorenie atraktívneho, komfortného a viacúčelového prostredia pre návštevníkov i pracovníkov MMB. Nová podoba areálu má zároveň na vysokej úrovni prezentovať unikátnu archeologickú zbierku, pretože Gerulata sa pripravuje na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gerulata #Rusovce #Rimania #Gladiátori