Deti do školy zváža autobus riaditeľa

Zachránil školu investovaním vlastných peňazí. Riaditeľ Základnej a materskej školy Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach Pavel Michal si z banky zobral úver, kúpil zaň autobus a ten bezplatne prenajal škole.

10.09.2013 13:00
banská štiavnica, autobus, pavel michal, Foto: ,
Deti z Banskej Štiavnice vozí autobusom do školy buď školník, alebo sám riaditeľ školy Pavel Michal (na snímke).
debata (1)

Autobusom teraz on alebo školník Peter Bačík vozia deti do školy i škôlky aj z nich, a to aj z Banskej Štiavnice. Podarilo sa im takto zastaviť klesajúce počty žiakov a otázniky nad rentabilnosťou­ školy.

K tomuto kroku dohnala riaditeľa demografia. Základná škola ešte v roku 2002 mala 137 žiakov, no ich počty z roka na rok klesali. V roku 2008 chodilo do školy už len 103 žiakov. Pavel Michal rozmýšľal, ako pokles zastaviť a rozhodol sa, že deti z neďalekej Banskej Štiavnice by mohli do školy zvážať. Stavil na to, že voziť deti priamo spred domu do školy a poobede domov by bolo pre ne aj pre ich rodičov pohodlnejšie. Starosta zapožičal škole 8-miestny minibus a školákov začalo pribúdať. Po dvoch rokoch si musela škola zadovážiť ďalší minibus. Pre deti sa však bolo treba otočiť aj viackrát, preto Michal začal uvažovať o väčšom dopravnom prostriedku.

„Vlani som sa rozhodol kúpiť autobus. Ja aj školník sme si rozšírili vodičské oprávnenie a deti odvtedy do školy i z nej vozíme. Škola mi za prenájom neplatí, žiaci a predškoláci prispievajú za jednu jazdu sumou vo výške 30 centov. Ich poplatky však tvoria len 80 percent nákladov na prevádzku vozidla. Zvyšných 20 percent hradí škola. Úver banke splácam ja, mesačne to vychádza na asi 250 eur,“ vysvetľuje riaditeľ.

Šoférom autobusu je najmä školník Bačík. Ten hovorí, že nápad riaditeľa podporil a išiel do toho. „Každé ráno od pol siedmej zbieram vymedzenou trasou deti v Banskej Štiavnici. Niektoré beriem rovno pred domom. Popoludní ich vozím späť,“ hovorí školník. Keď po deti nemôže, zaskočí ho riaditeľ.

Rodičia detí si takúto službu cenia. Norbertovi Farkašovi chodia do školy so škôlkou v Štiavnických Baniach tri deti. Desaťročná dcéra a sedemročný syn sú školáci, mladší päťročný syn je ešte škôlkar. „Podobnú službu by som privítal aj v rámci mesta Banská Štiavnica. Ponúkli nám ju v Štiavnických Baniach, preto deti chodia do miestnej školy i škôlky. Pre nás rodičov je to výhodné, lebo cesta je pre deti pohodlnejšia i bezpečnejšia a nemusia na cestu, kde je premávka,“ povedal Banskoštiavničan Farkaš.

Do školy v Štiavnických Baniach chodí v tomto školskom roku 117 detí, do škôlky 42. Z Banskej Štiavnice vozia 26 detí. Väčšinou do základnej školy. Keby ich nebolo, škola by bola v červených číslach. „Do školy sa však deti z okolia snažíme nalákať nielen autobusom, ale aj výučbou. Sme jediná základná škola na Slovensku kde sa vyučuje aj predmet sokoliarstvo a chov koní. Deti smerujeme k ochrane prírody. Na tejto hodine, ktorú majú siedmaci, ôsmaci a deviataci, máme k dispozícii aj jedného koňa a 32 dravcov. Tie patria občianskemu združeniu Sokoliarska skupina svätého Bavona, ktorá funguje pri škole a udržuje tradície sokoliarstva,“ poznamenal Michal.

Kroky riaditeľa oceňuje aj ministerstvo školstva. Jeho hovorca Michal Kaliňák hovorí, že s podobným prípadom sa ešte nestretol. „Vnímame to pozitívne a inšpiratívne pre ostatné školy. Riaditeľ tým preukázal nielen pedagogické, ale aj manažérske schopnosti,“ zdôraznil hovorca rezortu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #škola #štiavnicke bane #pavel michal