Raši: Postoj mesta Košice k ťažbe uránu na Jahodnej sa nezmenil

Košické mestské zastupiteľstvo v pondelok prerokovalo požiadavky na zaradenie problematiky návrhu zmien a doplnkov územného plánu hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice, týkajúcich sa lokality Jahodná Kuríšková, v súvislosti geologickým prieskumom a prípadnou ťažbou uránu v tejto oblasti.

16.09.2013 09:43
uran, kosice, transparenty, odporcovia, green... Foto:
Zasadnutie košického mestského zastupiteľstva malo 15.apríla búrlivý a emotívny priebeh. Prišli naň priaznivci aj odporcovia prieskumu a ťažby uránu s transparentmi.
debata (3)

Ako už v Košiciach býva zvykom, pri prekovaní tejto problematiky sa zastupiteľstva zúčastnili aj environmentálni aktivisti s protestnými transparentmi, ktorí trvajú na zaradení oblasti do návrhu zmien a doplnkov územného plánu.

Primátor Košíc Richard Raši uviedol, že vyhlásenie prieskumného územia, chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii Banského úradu, a preto nemôže byť predmetom zmien a doplnkov územného plánu. Zdôrazňujem však, že postoj mesta ťažbu uránu na Kuríškovej sa nemení a je stále odmietavý, povedal. Doplnil, že v rámci záväznej časti územného plánu môže mesto ako orgán územného plánu stanoviť regulatívy pre vykonávanie banskej činnosti na území mesta vo vzťahu k iným funkciám mesta a k životnému prostrediu, formou doplnku územného plánu.

Zástupca prítomných aktivistov Karol Labaš k tomu dodal, že primátor ešte nezadal vypracovanie zmien a doplnkov pre túto oblasť. Je to trestuhodné a vytvára sa tu len priestor pre budúce umožnenie ťažby, uviedol.

Raši tento názor dôrazne odmietol. Mestá o obce si zachovávajú právo veta k ťažbe, dokonca sa zmenila legislatíva tak, že banské činnosti boli vyňaté z činností, ktoré by mohli obchádzať samosprávy, zdôraznil košický primátor. Uviedol tiež, že nie je pravda, že by nebol dal pokyn k začatiu zmien a doplnkov. Problematika Kuríškovej je však zložitá a preto sa bude riešiť ako samostatný problém, doplnil.

Z uvedeného vyplýva, že návrh zmien a doplnkov musí obsahovať aj stanovisko Banského úradu. Bez tohto stanoviska nemožno zmeny a doplnky v mestskom zastupiteľstve schváliť, v prípade ich schválenia pri nedodržaní postupu obstarania a prerokovania je schválenie v celom rozsahu neplatné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #tažba #urán #Jahodná