Kúpele čakali 5-tisíc rekreantov z ruských firiem, tí neprišli

Až 5 000 ľudí z ruských firiem sa malo tento rok rekreovať v slovenských kúpeľoch. Do našich liečebných zariadení mali prísť v rámci projektu, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy spolu s ruskými podnikateľmi.

16.09.2013 13:00
kúpalisko, kúpele, Trenčianske Teplice Foto: ,
Okolo 800 ruských klientov očakávajú tento rok kúpele Trenčianske Teplice.
debata (44)

Cieľom bolo nielen liečiť klientov z Východu, ale aj ekonomicky pomôcť našim kúpeľom. Zámer však zostal nenaplnený. Slovenské kúpele sú síce klientmi z Východu vyhľadávané a z roka na rok ich počet rastie, ide však v drvivej väčšine o jednotlivcov či menšie skupinky.

No aj tie si zabezpečujú kúpeľníci sami po vlastnej línii a na vlastné náklady. Klientelu z Ruska či bývalých sovietskych republík považujú za veľmi dobrý potenciál, ktorý by im pomohol zlepšiť ekonomickú situáciu. No pri ich získavaní očakávajú od štátu lepšiu spoluprácu a propagáciu.

A prečo sa spomínaný projekt neuskutočnil? Podľa podpredsedu Asociácie slovenských kúpeľov Jána Šimka sa tento projekt nemohol zrealizovať, pretože rokovania ešte nie sú dotiahnuté do konca. „Je podpísané memorandum medzi slovenskou a ruskou vládou o tom, že bude prebiehať spolupráca na báze poskytovania rekondičných pobytov pre zamestnancov ruskej strednej štátnej správy, ale ešte stále sa na tom pracuje, na jeseň by malo prebehnúť ďalšie stretnutie,“ tvrdí Šimko. Prečo rokovania trvajú tak dlho a bez konkrétneho výsledku, nevedel on ani ministerstvo povedať.

Chodia k nám najmä individuálni turisti

Aj do Sklených Teplíc prídu klienti z Východu podľa asistentky Ivany Maruškovej väčšinou individuálne. Nadšení sú nielen z ich liečivej termálnej vody, ale aj bohatým výberom procedúr za dostupné ceny. „Naše kúpele už niekoľkokrát rokovali o prípadnej spolupráci, kde sa preberali práve možnosti ponuky rekondičných pobytov,“ konštatuje Marušková a dodáva, že momentálne je spolupráca v štádiu prípravy a rozbehnúť by sa mala až na budúci rok. Väčšinu kúpeľnej klientely aj naďalej tvoria domáci hostia.

„Aj naše kúpele patria medzi tie obľúbené medzi ruskými klientmi, zatiaľ ide však len o individuálnych turistov. Tí k nám prídu v priemere na 10 až 12 dní,“ hovorí ekonomicko-obchodná riaditeľka Tamara Šatanková z Bardejovských Kúpeľov. S firemnými klientmi o rekondičných pobytoch rokujú, prvých klientov z veľkých ruských spoločností aj oni očakávajú najskôr až na budúci rok.

Kúpele v Brusne boli jedinými kúpeľmi na Slovensku, ktoré hostili 30-člennú skupinu vyslanú ruským zamestnávateľom na rekondičný pobyt . „Všetky aktivity vychádzajú z našej iniciatívy, osobne chodievame na stretnutia do Ruska, na výstavy, je to však ťažké a zložité,“ tvrdí marketingová manažérka Miriam Sokolíková.

Zvýšiť počet ruských turistov, ako aj návštevnosť na Slovensku by podľa Sokolíkovej pomohla lepšia prezentácia Slovenska v danom štáte. „Od vlády a ministerstva by sme očakávali zakúpenie reklamných časov v národných televíziách, ako aj inzerciu vo forme propagačných článkov o Slovensku, kultúre, tradíciách a histórii, aby ľudia spoznali našu krajinu a vedeli, prečo sa oplatí navštíviť Slovensko,“ dodáva.

Obchodný manažér pre východné trhy a Rusko z kúpeľov Rajecké Teplice Peter Čokina sa tiež prikláňa k tomu, aby sa zlepšila propagácia Slovenska v Rusku. „Ak porovnám tú našu s tým, ako to funguje napríklad v Poľsku, tak my sa na Slovensku na cestovný ruch len hráme,“ tvrdí Čokina. Poliaci majú podľa neho oveľa viac rozvinutú aj infraštruktúru. Ďalším nedostatkom je to, že slovenské kúpeľníctvo nefunguje ako organická zložka, ale každé kúpele bojujú o klientov samostatne.

Okolo 800 ruských klientov očakávajú tento rok podľa riaditeľa pre obchod a marketing Andreja Pučeka kúpele Trenčianske Teplice, no mohlo by ich byť viac. „Zjednodušenie vydávania víz pre občanov Ruskej federácie by, samozrejme, prispelo aj k vyššej návštevnosti Slovenska,“ dodáva Puček. K jeho názoru sa pripájajú aj predstavitelia kúpeľov Dudince, Turčianske Teplice či Bojnice. Podporu zo strany vlády by kúpeľníci očakávali aj vo vyriešení dopravy či v zlepšení ciest.

Počet ruských klientov stúpa len pomaly

To, koľko klientov z Ruska navštívilo tento rok slovenské kúpele, ešte nie je známe. „Letná sezóna sa iba končí, a teda údaje v súčasnosti môžu mať iba príslušní prevádzkovatelia,“ tvrdí hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa. Údaje týkajúce sa kúpeľov sú podľa neho dostupné iba za prvý štvrťrok 2013. V tom čase slovenské kúpele navštívilo 1 061 klientov z Ruska, čo je o 344 hostí viac ako v rovnakom období v minulom roku. Kóňa predpokladá, že takýto pozitívny vývoj bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch tohto roka.

Na zvýšenie návštevnosti kúpeľov by pomohlo

zrušenie vízovej povinnosti

zavedenie priamych leteckých liniek z Ruskej federácie na Slovensko, napríklad do Popradu alebo na Sliač

zefektívnenie vlakového spojenia

zlepšenie infraštruktúry, dokončenie výstavby ciest

lepšia prezentácia Slovenska v Rusku, napríklad inzerciou v ruských médiách vo forme propagačných článkov o Slovensku, kultúre, tradíciách a histórii, zakúpenie reklamných časov v národných televíziách

propagácia slovenského kúpeľníctva, vplyv na zdravie, účinky termálnych vôd

informovanosť o Slovensku vo všetkých jazykových mutáciách

komplexnejšie zastrešenie všetkých kúpeľov, ktoré majú záujem o ruskú klientelu

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kúpele #trenčianske teplice #klient #ministerstvo dopravy