V pohraničí sa konečne dočkali kanalizácie

Do veľkej investície za vyše osem miliónov eur sa minulý týždeň pustila Drietoma, ktorá je poslednou slovenskou obcou pred štátnymi hranicami s Českou republikou.

16.09.2013 16:00
kanalizácia, jozef kluka, drietoma Foto: ,
Kanalizačná sieť v Drietome bude mať asi 13 kilometrov, vraví Jozef Kluka, starosta obce.
debata (4)

Po dokončení stavby bude mať 2 200 obyvateľov tejto obce možnosť pripojiť sa na verejnú kanalizáciu. Slovensko sa zaviazalo, že kanalizáciu budú mať do konca roka 2015 všetky obce, kde žije viac ako dvetisíc ľudí.

„V roku 2010 sme podali žiadosť na ministerstvo životného prostredia o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na vybudovanie celoobecnej kanalizácie. Žiadosť bola úspešná. Ministerstvo nám poskytlo finančné prostriedky v celkovej výške 8,27 milióna eur,“ vraví Jozef Kluka, starosta Drietomy.

Prevažnú väčšinu nákladov zaplatí Európska únia, obec sa však musí podieľať piatimi percentami. Na túto spoluúčasť si Drietoma zoberie úver a postupne ho bude splácať. Vo štvrtok minulý týždeň položili základný kameň, približne o 16 mesiacov by mala byť kanalizácia hotová. Jej sieť bude mať spolu 13 kilometrov.

„V Starom Hrozenkove, čo je náš sused na českej strane, už majú kanalizáciu. Aj naši susedia na slovenskej strane, v Kostolnej-Záriečí, ju majú vybudovanú. V tejto obci je čistiareň odpadových vôd, na ktorú napojíme aj našu kanalizačnú sieť,“ dodal starosta.

Cez Drietomu prechádza štátna cesta, ktorá vedie z Banskej Bystrice do Česka. Vodiči, ktorí po nej pôjdu, sa budú musieť pripraviť na dopravné obmedzenia. Na určitých úsekoch bude zúžená vozovka a znížená rýchlosť, vodičov budú usmerňovať dopravné značenie a svetelná signalizácia. V súčasnosti v tejto pohraničnej obci vodovod je, ale kanalizácia nie. Občania majú žumpy, ktoré si dávajú niekoľkokrát za rok odčerpávať. Preto na správu, že sa tu začína budovať kanalizácia, zareagovala väčšina z nich rovnako: konečne!

„To už malo dávno byť. Byť odkázaný na žumpu, to je hrôza. Budeme mať oveľa menej starostí, keď tu bude kanalizácia,“ povedal Jozef Spaček.

Dôchodkyňa Anna Rapantová dodala, že na to čakajú už niekoľko rokov. Vyvážať žumpy nie je vraj nič príjemné, je okolo toho veľa roboty aj zápachu. Prípojku z domu do hlavnej vetvy kanalizácie si občania budú musieť zaplatiť sami. Ľubomír Múdry-Šebík z Drietomy predpokladá, že sa to bude dať zvládnuť, pretože aj teraz musia platiť, vývoz žumpy stojí štvorčlennú rodinu asi 200 eur ročne.

„V roku 2012 bolo na verejné kanalizácie na Slovensku napojených 62,5 percenta obyvateľov, čo znamená takmer 3 milióny 400-tisíc ľudí. Pri vstupe do EÚ sa Slovensko zaviazalo dobudovať do konca roka 2015 sieť kanalizácií a čistiarní odpadových vôd v aglomeráciách s počtom nad dvetisíc obyvateľov,“ pripomenul Juraj Rybanský z komunikačného odboru ministerstva životného prostredia.

V Trenčianskom kraji je veľmi nepriaznivá situácia v odkanalizovaní, na verejnú kanalizáciu je napojená len necelá štvrtina obcí. Situáciu pomôže zmeniť aj investícia v Drietome, ale hlavne veľký projekt, ktorý v máji odštartovali Trenčianske vodárne a kanalizácie. Za necelé tri roky spoločnosť postaví novú čistiareň odpadových vôd, zrekonštruuje štyri existujúce čistiarne a vybuduje kanalizáciu v obciach, kde ju doteraz nemali. Bude to viac ako 50 km kanalizácie, na ktorú sa napojí vyše 11-tisíc obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #drietoma #pohraničie #kanalizácia