Košice môžu prísť o pozemky pod štadión

Košice čelia po kauze Strelingstav ďalšiemu vážnemu problému. Pozemky v bývalom Všešportovom areáli, ktoré sú určené na výstavbu nového futbalového štadióna, sa môžu dostať do cudzích rúk.

17.09.2013 13:00
štadión košice Foto: ,
O tieto pozemky môžu prísť Košice v prípade, že niekto z veriteľov vyhlási konkurz na futbalový klub MFK.
debata

Zatiaľ sú majetkom futbalového klubu MFK Košice, ktorý je však zadlžený. Preto mu hrozia exekúcie alebo návrh na konkurz. Mesto vložilo do MFK pozemky pred vyše piatimi rokmi ako svoj vklad na avizovanú výstavbu nového štadióna. Zo zámeru však medzitým zišlo.

Svojím rozhodnutím mohli najhoršiemu zabrániť len mestskí poslanci. Na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva však odložili rozhodnutie na neurčito. „Je to vážna téma a mali by sme si to poriadne rozmyslieť, od piatka na to nebolo dosť času,“ argumentoval poslanec košického mestského zastupiteľstva Milan Bereš (KDH), ktorý bol aj autorom návrhu, aby rokovanie o tomto bode prerušili.

Košický magistrát má na záchranu pozemkov jasný plán. „Pre výstavbu nového štadióna treba založiť novú spoločnosť. Väčšinu by v nej malo mesto a samosprávny kraj. Chceme, aby dlhy MFK ďalej nezaťažovali rozpočet mesta,“ vysvetlil námestník košického primátora Ján Jakubov. Pripomenul, že je hanbou mesta, ak z niekdajších piatich futbalových štadiónov zostal len jeden.

Magistrát už síce na jar hľadal prostredníctvom verejnej súťaže záujemcov o kúpu tej časti pozemkov, kde štadión nebude, ale nikto sa neprihlásil. Dôvodom bola zrejme cena za približne 5,5 hektára, ktorú znalec stanovil na takmer 7 miliónov eur. V ďalšej súťaži, kde už nebola cena stanovená, ponúkol najviac prešovský podnikateľ a majiteľ futbalového Tatranu Prešov Miroslav Remeta – 3,5 milióna eur.

Celkové záväzky futbalového klubu, v ktorom má mesto polovičný podiel, sú vo výške 3,4 milióna eur. Spomínaná suma by však na vyplatenie záväzkov nemusela stačiť. Ak sa odráta DPH, zostane niečo vyše 2,9 milióna eur. Zaujímavé bolo aj stanovisko druhého akcionára klubu, Steel Trans Ličartovce. Najprv chceli ponuku na 3,5 milióna eur prijať, ale minulý týždeň poslali na magistrát list, že suma by sa mala navýšiť ešte o 700-tisíc eur.

Košický primátor Richard Raši tvrdí, že prioritou je, aby boli pozemky MFK presunuté na spoločnosť, kde budú mať mesto s krajom väčšinový podiel. V prípade konkurzu by tak Košice o pozemky neprišli. Navyše, v prípade výstavby nového futbalového štadióna rátajú s dotáciou Slovenského futbalového zväzu vo výške 4 milióny eur.

„Je tu hrozba, že ak by bol vyhlásený konkurz na MFK, mesto príde o pozemky. Preto bolo cieľom vytvoriť taký model, aby sa pozemky mestu vrátili. Výstavba nového štadióna by tak nebola ohrozená zápornými hospodárskymi výsledkami futbalového klubu,“ uviedol Raši.

Dodal, že najprv sa musí nájsť konsenzus jednotlivých poslaneckých klubov a súhlas druhého akcionára. „Ak predaj za sumu 3,5 milióna eur zastupiteľstvo schváli, buď budú veritelia akceptovať aspoň takú výšku záväzkov, alebo dôjde ku konkurzu, kde by nebol uspokojený nikto z veriteľov,“ dodal Raši s tým, že ak sa dohodnú, okamžite zvolá mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, keďže v riadnom novembrovom termíne by už mohlo byť neskoro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #futbal #Košice #mfk košice #šport #exekúcie #areál