Liptovský útulok zaplnilo 27 psov z osady

Dvadsaťsedem nových psov pribudlo v karanténnej stanici za jeden deň po tom, čo ich mestskí policajti odchytili v rómskej osade Hlboké v Liptovskom Mikuláši.

18.09.2013 14:00
útulok, pes Foto: ,
Jana Dvořáčková z OZ Očami psa, ktoré prevádzkuje karanténnu stanicu v Liptovskom Mikuláši, s jedným zo psíkov.
debata (4)

Policajtov do osady privolali jej obyvatelia, ktorí si s rozrastajúcou sa svorkou chlpáčov nevedeli poradiť. Problém s túlavými psami je ako začarovaný kruh, v Liptove sa ho snažia riešiť pravidelnými odchytmi, sterilizáciou a kastráciou. Pomôcť však potrebuje aj samotný útulok, jeho kapacita, a najmä finančné možnosti sú obmedzené.

Obyvatelia osady pri odchyte výdatne pomáhali. „Treba to odtiaľto vynosiť preč. Aj kvôli deťom, aj kvôli nákazám,“ hovorí Marcel z Hlbokého. Psy sa v osade nekontrolovateľne množia, no jej obyvatelia tvrdia, že ich k ním občas prinesú aj ľudia z mesta, ktorí sa tak zbavujú vlastných, no už nechcených havkáčov. „A niektoré psy aj samy sem prídu,“ dodáva ďalší z obyvateľov Hlbokého Martin.

V osade zostalo ešte asi 20 psov, ktoré chcú policajti postupne odchytiť.

Psy, ktoré policajti priviezli do útulku, boli zanedbané, neodčervené, zablšené, bez veterinárnej starostlivosti. „Musíme im poskytnúť kompletnú starostlivosť, liečbu, kastráciu a väčšinou sú to týrané zvieratá, fyzicky aj psychicky, takže pri tých prebieha ešte aj socializácia,“ približuje Jana Dvořáčková, predsedníčka Občianskeho združenia Očami psa, ktoré je prevádzkovateľom karanténnej stanice v Liptovskom Mikuláši.

Aby sa podobné nárazové príchody veľkého množstva psov nezopakovali, chcú, aby boli odchyty najmä v rómskych osadách pravidelné. „Situáciu mapujeme priebežne. Je to dlhodobý problém, musíme odchyty v spolupráci s občianskym združením robiť pravidelne, aby nebol problém ešte vypuklejší,“ potvrdil aj náčelník Mestskej polície v Liptovskom Mikuláši Vladimír Bella.

„Je to začarovaný kruh. Všetky občianske združenia na Slovensku sa zapojili do kastračného programu, my tiež kastrujeme psíkov pred adopciou. Ale tomu, aby sa psy v osadách znovu vyskytovali, nezabránime. Ako prinútiť nielen rómskych, ale všetkých spoluobčanov, aby sa o svoje zviera starali, to je najťažšia otázka,“ dodáva Dvořáková.

V stanici, ktorá je už štyri roky len v provizórnych a nie najvhodnejších podmienkach, je momentálne takmer 70 psov, preto ich poteší každá zodpovedná adopcia aj pomoc. Mesačná réžia útulku vrátane krmiva, vakcinácie, čipovania psov a liečby, vychádza zhruba na 2 500 eur. Od mesta stanica dostáva na prevádzku 800 eur. Prisľúbené má nové, lepšie a väčšie priestory.

„Občianskemu združeniu, ktoré sa stará o prevádzku karanténky, dáme do dlhodobého nájmu pozemok v priemyselnej oblasti v mestskej časti Okoličné. Tu budú mať dostatok miesta na koterce a výbeh zvierat,“ uviedol Jozef Repaský, viceprimátor mesta Liptovský Mikuláš. Mesto prefinancuje sťahovanie, ktoré by malo byť ukončené do konca októbra, a zároveň by malo do zastupiteľstva predložiť návrh na zvýšenie príspevku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #Liptovský Mikuláš #útulok #rómska osada