Začal sa proces, v ktorom sa Myjava súdi so štátom

Mesto Myjava chce od štátu vysúdiť 2,6 milióna eur. V procese, ktorý sa začal včera na Okresnom súde v Novom Meste nad Váhom, žiada túto sumu vyplatiť ako náhradu za škody, ktoré mu mali spôsobiť rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie a ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

19.09.2013 13:00
súd, exekútor, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata

Primátor Myjavy Pavel Halabrín vraví, že sa s úradom aj ministerstvom opakovane pokúšal mimosúdne dohodnúť, ale jeho snaha zostala bez odozvy.

„Súd je pre nás posledné možné riešenie. Musíme dokázať, že sme v práve a neporušili sme zákon. Žalujeme ministerstvo pôdohospodárstva a žiadame od neho 2,6 milióna eur. Keby sme do toho zarátali aj všetky nepriame škody, bola by suma oveľa vyššia, určite viac ako tri milióny. To, čo žiadame v žalobe, sú len priame náklady spojené s projektom, nie ostatné škody, ktoré nám nesprávnym rozhodnutím štátne inštitúcie spôsobili,“ zdôraznil Halabrín.

Vasil Demjan, právny zástupca ministerstva pôdohospodárstva, nechcel spor komentovať. Podľa jeho názoru sú v konaní vážne procesné prekážky, ktoré treba odstrániť. „Žalobca tvrdí, že v tomto spore figuruje Slovenská republika zastúpená ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, s čím my nesúhlasíme,“ povedal Demjan.

Myjava vyhlásila verejnú súťaž na výber firmy, ktorá by zrekonštruovala tunajšie zariadenie opatrovateľskej služby Nezábudka. S ministerstvom pôdohospodárstva mesto uzatvorilo zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ vo výške 2,4 milióna eur.

Po podpísaní zmluvy sa mesto pustilo do rekonštrukcie. Koncom roka 2010 však ministerstvo ako riadiaci orgán operačného programu od zmluvy odstúpilo. Odvolalo sa pritom na rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, podľa ktorého Myjava porušila pri verejnom obstarávaní zákon.

V tom čase už bola rekonštrukcia takmer hotová, a tak mesto zaplatilo projekt z vlastných peňazí a úveru. Mesto sa obrátilo na súd a prípadom sa zaoberal najskôr Krajský súd v Bratislave a potom aj Najvyšší súd. Oba rozhodli, že Myjava neporušila zákon o verejnom obstarávaní. Primátor hovorí o arogancii moci a absolútnej neúcte voči partnerovi, keď pol roka po rozhodnutí Najvyššieho súdu nenapravil Úrad pre verejné obstarávanie svoje rozhodnutie.

„Úrad pre verejné obstarávanie vykoná úkony v zmysle rozsudku Najvyššieho súdu SR. Zároveň však dávam do pozornosti, že Najvyšší súd svojím rozhodnutím nenariadil úradu žiadnu lehotu, ktorou by úrad zaviazal niečo vykonať,“ pripomenul Ján Mažgut, hovorca Úradu pre verejné obstarávanie.

Tým, že mesto nedostalo sľúbený finančný príspevok, s ktorým rátalo vo svojom rozpočte, dostalo sa do nepriaznivej ekonomickej situácie. Vzápätí banky zvýšili samospráve úrok, mesto sa muselo vzdať viacerých investičných akcií, rating mesta poklesol. Pojednávanie bude pokračovať v novembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #myjava #pôdohospodárstvo #ministerstvo