Kamenné námestie v Bratislave oživí Susedský festival

Susedský festival na Kamennom námestí je ďalšou z akcií s cieľom zaplniť verejný priestor ľuďmi. Začína sa vo štvrtok a na námestie prináša program pre všetkých.

19.09.2013 12:24
debata

Najpálčivejším problémom slovenských centier miest je ich vyľudnenosť. Iniciatíva Námestie pre ľudí spolu s partnermi a inštitúciami v Bratislave prichádzajú s ďalším podujatím, ktoré má tento trend zvrátiť. Na Kamennom námestí bude vďaka Susedskému festivalu veselo minimálne nasledujúce dni.

zväčšiť
Námestie pre ľudí, plagát

Podujatie sa začína vo štvrtok verejnou diskusiou v rámci Európskeho týždňa mobility. Na záujemcov čaká téma „Mesto pre peších“. Piatku má dominovať Park(ing) Day, ktorý zmení parkovacie miesta na námestí na kreatívne využité plochy.

Zábavychtivých zaujmú koncerty kapiel Mesial, Mirnix Dirnix a Filip Puchert Band. V sobotu si nájdu priestor aj deti. Pre ne sú pripravené tvorivé dielne, interaktívna mapa, cyklokuchyňa či bubnovací workshop. Poteší aj detské divadelné predstavenie.

O Kamenné námestie sa podelia aj infostánky iniciatív a neziskových organizácií Greenpeace, Archimera, Cyklokoalícia a ďalšie.

Iniciatíva Námestie pre ľudí zorganizovala v minulom roku sériu verejných diskusií a udalosť Deň pre námestie. Počas nich zozbierala podnety a názory obyvateľov o ich predstave o súčasnej i budúcej podobe Kamenného námestia.

V roku 2013 spolu s lokálnou komunitou a partnermi realizuje priestorové intervencie a zaujímavé aktivity, ktoré pomáhajú námestie približovať predstave ľudí o jeho využití a vzhľade.

Projekt s názvom “Leto s námestím” prebieha počas letnej sezóny. Jeho súčasťou je napr. úspešnú akcia “Adoptuj si kochlík!”, ktorá umožnila obyvateľom vysadiť rastliny do opustených betónových kvetináčov, starať sa o ne počas leta a prispieť tak k výraznému zlepšeniu vzhľadu námestia.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #ľudia #Kamenné námestie #iniciatíva