Beňová dáva podnet na prešetrenie hospodárenia v Bratislavskom kraji

Poslanecký prieskum na Strednej odbornej škole (SOŠ) polygrafickej na Račianskej ulici v Bratislave vo štvrtok vykonali traja poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (Smer-SD). Zaujímalo ich, ako BSK nakladá s prostriedkami pri riešení stavebných zákaziek.

19.09.2013 13:03 , aktualizované: 17:20
Monika Flašíková-Beňová Foto:
Monika Flašíková-Beňová
debata (1)

Ako uviedla krajská poslankyňa Monika Flašíková-Beňová na tlačovej besede, k prieskumu ich motivovala informácia, že za posledné tri roky BSK neuskutočnil ani jedno verejné obstarávanie na stavebné práce pri odstraňovaní porúch na budovách v majetku BSK. Tieto práce sa realizovali ako havarijné stavy, na ktoré sa nevzťahuje povinnosť verejného obstarávania. Ako príklad použila SOŠ polygrafickú, kde sa na opravu havarijného stavu terasy vynaložilo v roku 2012 raz 169 963 eur a druhýkrát 6 586 eur.

„Hoci malo ísť o havarijný stav, presvedčili sme sa, že v podstate išlo len o výmenu dlažby a zábradlia. Navyše, terasa je uzamknutá a žiaci ju nemôžu využívať. Za tri roky Úrad BSK riešil na SOŠ 10 havarijných situácií v objeme 890-tisíc eur, čo považujem za zámerné obchádzanie povinnosti verejného obstarávania,“ povedala Monika Flašíková-Beňová.

Dodala tiež, že podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby prešetril medializované informácie o obchádzaní zákona o verejnom obstarávaní zo strany BSK. „Okrem iného ma viedlo k tomu aj to, že na internetovej stránke Úradu BSK nie je zverejnená väčšina faktúr a objednávok k pochybným zákazkám,“ doplnila Monika Flašíková-Beňová.

Nesrovnal: BSK nemá ani jeden podnet z ÚVO o porušení zákona

Tvrdenie, že Bratislavský samosprávny kraj realizoval stavebné opravy budov vo svojom majetku v rozpore so zákonom, sa nezakladá na pravde. Uviedli to vo štvrtok podpredsedovia BSK Ivo Nesrovnal a Gabriella Némethová na brífingu v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) polygrafickej na Račianskej ulici v Bratislave.

Reagovali tak na štvrtkovú tlačovú besedu Moniky Flašíkovej-Beňovej, podľa ktorej sa BSK snaží vyhnúť verejnému obstarávaniu pri objednávaní rekonštrukčných prác. Nesrovnal jej vyjadrenie dal do súvislosti s predvolebným bojom, keďže Flašíková-Beňová kandiduje na predsedníčku BSK. „Je to prekvapujúce tvrdenie od poslankyne, ktorá má jednu z najvyšších absencií na rokovaniach zastupiteľstva BSK a na práci v komisiách sa prakticky nezúčastňuje.“ Ďalej pripomenul, že Flašíková-Beňová bola v minulom volebnom období podpredsedníčkou BSK a zodpovedala za oblasť školstva a vzdelávania v kraji. „Čo na župe evidujeme, sú rozhodnutia ÚVO z čias pani Flašíkovej, kedy župa dostala pokutu vyše 800-tisíc eur za predraženie prác na rekonštrukcii Gymnázia na Grösslingovej ulici, lebo pôvodne stanovená čiastka na opravy vo výške 6 miliónov eur sa vyšplhala až na 11 miliónov. Z 18 celkovo vykonaných kontrol z jej obdobia sa v 16 prípadoch zistilo porušenie zákona,“ dodal Nesrovnal.

„Úrad BSK chce sám požiadať o kontrolu, aby bolo úplne jasné, že naše postupy sú plne v súlade so zákonom. Nemáme doteraz ani jeden podnet z Úradu pre verejné obstarávanie alebo NKÚ, ktorý by zistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní zo strany Úradu BSK,“ uzavrel Nesrovnal.

Podľa vedúceho investičného oddelenia BSK Petra Vojteka má kraj vo vlastníctve asi 400 budov, v ktorých sídli približne 100 firiem. Mnohé sú značne zastarané. BSK nemá prostriedky na komplexné rekonštrukcie objektov aj preto, lebo na rozdiel od ostatných krajov v SR nemôže na to čerpať financie z eurofondov. Preto realizuje opravy budov až vtedy, keď nastane havária a vznikne predpoklad ohrozenia života alebo zdravia osôb. Aj opravy na SOŠ polygrafickej na Račianskej mali tento dôvodový charakter.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #verejné obstarávanie #MOnika Flašíková-Beňová #BSK