Pri Chorvátskom ramene v Bratislave otvorili novú cyklotrasu

Pri Chorvátskom ramene v bratislavskej Petržalke dostali cyklisti novú trasu. V úseku medzi Tematínskou a Antolskou ulicou asi za mesiac a pol vybudovali cyklocestu s dĺžkou 1,2 kilometra. Mesto stála vyše 80.780 eur s DPH. Primátor Milan Ftáčnik ju vo štvrtok slávnostne pokrstil vodou z ramena.

19.09.2013 18:53
debata (4)

„Predtým tu bola rozbitá betónová cesta, vykazovala značné opotrebenie a výškové nerovnosti. Okraje, kde neboli obrubníky, boli zosunuté a popraskané. Parkovalo tu na divoko množstvo áut, ktoré komplikovali prejazd cyklistom aj chodcom,“ opísal predchádzajúci stav vozovky poradca primátora Michal Feik. Mesto sa preto rozhodlo cestu opraviť. Od začiatku augusta v úseku pribudol nový asfalt, opravili sa obrubníky a cesta prepojila už existujúce cyklotrasy. „Týmto úsekom vzniká ucelená cyklocesta, ktorá sa tiahne od Bosákovej ulice až po Dunajskú hrádzu. Toto bol posledný úsek na Chorvátskom ramene, ktorý chýbal,“ podotkol poradca primátora.

Mesto kvôli novej cyklotrase oslovilo aj mestskú políciu, aby monitorovala nový dopravný režim na vozovke. Na ceste sa totiž nesmie parkovať a vjazd majú povolené len autá zásobovania, návštevníci centier, ktoré sa pri cykloceste nachádzajú, a pracovníci údržby vodnej plochy Chorvátskeho ramena. „Keď zistíme, že tento stav nebude celkom vyhovovať, budeme režim ešte sprísňovať,“ zdôraznil Feik. Mesto sa zatiaľ spolieha, že autá budú cyklistov rešpektovať a cyklisti budú zase ohľaduplní voči chodcom. Žiadne vodorovné dopravné značenie ich pohyb totiž zatiaľ na ceste neoddeľuje. Na úseku pribudlo aj nové cykloturistické značenie.

Mesto touto cyklocestou dokončilo piaty z 12 projektov, ktoré sú naplánované na tento rok. „Máme ambíciu do konca roka dokončiť všetkých 12. Sú totiž rozpracované tak, aby sme to stihli,“ dodal primátor.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklisti #cyklotrasa #hrádza #chorvátske rameno