Škôlky najviac zdražejú pre deti do troch rokov

Materské školy v Banskej Bystrici budú od októbra drahšie. Vyššie poplatky pocítia rodičia detí do troch rokov a tí, ktorí nemajú trvalý pobyt v tomto meste a deti do škôlok vozia z okolitých dedín.

23.09.2013 13:00
skolka, deti, ranajky, ziar nad hronom Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

O zdražovaní rozhodli mestskí poslanci, odôvodnili ho tým, že doterajšie poplatky nepokryli všetky náklady.

Škôlky výrazne zdražejú najmä pre deti od dvoch do troch rokov, kde sa poplatky zvyšujú zo súčasných štrnásť na päťdesiat eur. Zo štrnásť na dvadsaťosem eur stúpnu poplatky v škôlkach pre deti od troch do šiestich rokov, ak nemajú trvalý pobyt v Banskej Bystrici. U detí v tomto veku, ak trvalý pobyt v Banskej Bystrici majú, sa poplatky nemenia. Zostávajú vo výške štrnásť eur.

Hovorkyňa mesta Martina Kanisová hovorí, že výška poplatkov nekorešpondovala so skutočnými nákladmi a reálnymi potrebami. Dodala, že mesto prijíma do škôlok aj nebanskobystrické deti, tie ho stoja viac peňazí. „Materské školy sú financované z podielových daní, ktoré sú prideľované obciam a mestám na občanov podľa ich trvalého pobytu. Z tohto je zrejmé, že Banská Bystrica peniaze z podielových daní na deti s trvalým pobytom mimo mesta nedostáva,“ zdôraznila.

Poslanec mestského zastupiteľstva a člen komisie školstva Ján Chladný vysvetlil dôvody zvýšenia poplatkov pre mladšie ako trojročné deti. „Ich matky, bez ohľadu na to, či pracujú, alebo nie, poberajú od štátu rodičovský príspevok, preto je zvýšenie poplatku škôlke v ich prípade namieste. Predpokladá sa totiž, že matky sa do troch rokov veku budú o deti starať doma. Ak ich dajú do škôlky, stále zaplatia pre škôlku iba časť z rodičovského príspevku,“ zdôraznil Chladný.

Mesto napriek zvýšeniu poplatku nepovažuje sumu za premrštenú. „Treba si uvedomiť, že starostlivosť o deti do troch rokov majú prioritne zabezpečiť detské jasle, kde rodičia platia paušálne 230 eur na mesiac, čo je neporovnateľné s platbou v škôlkach. Preto sa rodičia snažia umiestniť svoje deti do škôlok už po dosiahnutí druhého roku veku,“ podčiarkla Kanisová.

Materské školy v Banskej Bystrici navštevuje okolo 2-tisíc detí, z toho je 61 detí do troch rokov a 116 detí, ktoré nemajú trvalý pobyt v Banskej Bystrici. Do Materskej školy Tatranská v Banskej Bystrici nastúpilo v prvých septembrových dňoch 97 detí, z nich len šesť má podľa riaditeľky zariadenia Tatiany Kretovej menej ako tri roky.

Matka dvojročného Matejka Lenka Michalcová z Banskej Bystrice si myslí, že 50 eur je dosť. „Rodičov určite zaťaží najmä ten skok zo 14 eur na takmer štvornásobok,“ myslí si matka. Náklady pocítia aj rodičia, ktorí deti vozia do škôlok z okolitých obcí. „Nárast poplatkov nikoho nepoteší. Tie peniaze budú pre rodičov záťažou,“ povedal starosta susednej obce Špania Dolina Marian Slobodník. Aj od nich vozia rodičia niekoľko detí do banskobystrických škôlok.

Ministerstvo školstva výšku poplatkov v predškolských zariadeniach nedokáže ovplyvniť. Hovorca ministerstva Michal Kaliňák hovorí, že je to v kompetencii zriaďovateľa. „Ten by mal pri určovaní výšky poplatkov zohľadňovať reálne náklady v predškolských zariadeniach, ale aj to, či nie sú pre rodiny priveľkou záťažou,“ poznamenal Kaliňák.

Okrem mesačných poplatkov pre deti zvýšila banskobystrická samospráva aj platby počas letných prázdnin, keď stúpnu zo 14 na 25 eur. Stúpnu aj poplatky v centre voľného času a v základnej umeleckej škole. Zmeny v platbách pocítia rodičia vo svojich peňaženkách od októbra tohto roku. Banská Bystrica má v zriaďovateľskej pôsobnosti 27 materských škôl, jedno centrum voľného času a jednu základnú umeleckú školu.

Poplatky za materské školy
deti podľa bydliska pred zvýšením po zvýšení
deti do 3 rokov z Banskej Bystrice 14 eur 50 eur
deti do 3 rokov mimo Banskej Bystrice 14 eur 50 eur
deti od 3 do 6 rokov z Banskej Bystrice 14 eur 14 eur
deti od 3 do 6 rokov mimo Banskej Bystrice 14 eur 28 eur
pobyt detí z Banskej Bystrice v škôlkach cez letné prázdniny 14 eur 25 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #škôlka #materská škola